Äppeldrömmar och politik

Jag åt den perfekta äppelkakan en gång. Någon hade skickat in den på en skrynklig lapp till den skoltidning jag var med och gjorde. Vi provlagade förstås, och den smakade himmelskt. Sockerkaka med mjuka varma äppelskivor och ett knäckigt täcke med marängsmak.

Både lappen och skoltidningen försvann så småningom, men jag har aldrig upphört att leta efter den där äppelkakan. Och jag verkar dela passionen för äppelkakor med många, många andra. Kanske är det just äppelkaka 
med vaniljsås eller glass som är den sanna svenska nationalrätten?

Hur som helst har Eta Kroon också gett sig hän: Hon har varit med på äppelkaketävling (vi har vinnarrecepten förstås, se sid 30) och besökt en underbar liten äppelfabrik. För dig som har många äppelträd men inte hinner ta vara på frukten har hon också listat många musterier som levererar saft i utbyte mot frukt (sid 34).

Snart är det val, och vi har förstås frågat partiledarna om deras syn på mat. Roligt att konstatera att allihop har en tydlig åsikt om just mat. Helt klart har debatten påverkat i riktning mot miljötänk och närodlat (sid 54)!

Och apropå det har vi besökt Warbro Kvarn, sörmlandsgården där tre systrar väckt den gamla kvarnen till liv och nu producerar mjölsorter som riskerat att försvinna. Dinkel, emmer och nakenkorn hamnar nu i både mjölpåsar och spännande recept (sid 36).

Red. anm. alla sidhänvisningar gäller Allt om mat nummer 15.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!