Foto: Hans Desser

"Använd stavmixer så blir soppan slät"

Klara Desser är noga med råvarorna och väljer helst ekologiskt kött. Här tipsar hon om en god bönsoppa.

Till sin bön- och paprikasoppa väljer Klara Desser själv stark korv, med kötthalt på över 80 procent – gärna korvar av kalkon eller kyckling, som är ännu bättre för hälsan.

– Men det går bra att ta mild korv, det viktiga är att den är köttrik, säger Klara, som är noga med råvarorna och gärna väljer ekologiskt kött.

– Soppan är ett favoritrecept med bra råvaror, som inte är dyra. Den går att svänga ihop på fem minuter nästan. Sedan är det bara att värma och den är perfekt att ha med sig till jobbet som matlåda.

Klara Desser lagar för egen del till receptet någon gång i veckan under vinterhalvåret. Maken och kollegan Hans gillar också bassoppan varmt.

Receptet går utmärkt att dubbla.

– Det går också bra att använda andra grönsaker. Jag brukar blanda i linser i stället för bönor ibland, säger Klara.

Viktigt för smaken är dock att det är grillad paprika, inte vanlig inlagd – läs på burken bara, framhåller hon. Och använd stavmixer för att göra soppan slät och fin på enklaste vis.

(red anm: Den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!)

I stället för att ta grönsaksfond går det bra att smaka sig fram med kryddor.

– Det gör jag ofta själv. Man kan till exempel ta örtsalt, salt och peppar.

Däremot vill Klara inte se buljong från tärning i sin soppa: det härdade fettet är inte bra för kroppen och smaken går att få fram på hälsosammare vis.

Klara Desser har skrivit flera böcker om god och nyttig mat med lågt glykemiskt index, GI. Hon har själv gått ner och hållit vikten med metoden.

– I dag äter jag GI-mat för att jag mår bra av det. Det känns inte som en uppoffring. Det ger balans och är gott, fast det är nyttigt, säger Klara Desser.

Klara Desser

Ålder: 41.

Familj: Make Hans och dottern Tora, 6.

Bor: Svedala i Skåne.

Gör: Grafisk formgivare och författare till flera kokböcker med hälso-inriktning.

Aktuell med: Boken ”Klaras GI-mat för familjen” ( Prisma) och en ny bok med GI-desserter, som kommer ut i mars på samma förlag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!