Anrik restaurang blev bästa stället 2010

White guide prisade Sveriges bästa restauranger på gala ikväll.

Det var mer folk än någonsin på årets White Guide-gala. I år hade 544 krogar testats och 13 av de hamnade på listan för Internationell mästarklass.

- I år var det tuffaste året någonsin, sa Mikael Mölstad, som ligger bakom guiden och invigde kvällen på Grand Vinterträdgård. Sveriges krogliv blir bättre och bättre och för att vaska fram guldkornen krävs en del kunskap. Nu är betygen satta för det här året och listan är släppt. Bästa totalupplevelsen kammades hem av klassikern Operakällaren, restaurangen som även ska få göra maten till kronprinsessans bröllop. Något som värdinnan Sofia Wistam inte kunde låta bli att nämna. Vid frågan till kökschefen Stefano Catenacci om vad det blir till bröllopet kunde han inte avslöja något.

- Jag kan bara säga att det blir på svenska råvaror, det måste det bli.

Här är några tips från listan:

På förstaplatsen på listan över restauranger som fått mest poäng i år, liksom förra året, ligger Matsalen på Grand där Mathias Dahlgren tronar som Sveriges kökskung nummer ett. Mer intressant är restaurang Gastro, i Helsingborg, som klättrar till en hedrande 10:onde plats från förra årets placering 13 på listan. Nu rankas de som internationell mästarklass. Väl värt ett besök i Skåne alltså.  Enligt White Guide har de blivit bättre på både maten och totalen.

Det är extra roligt att restauranger utanför Stockholm tar sig in på listan över Sveriges bästa eftersom allt fler Stockholmskrogar ligger i topp tio. En Stocholmsrestaurang som åkt ur från listan är bland annat stängda Edsbacka krog.

Ny på listan är restaurang Basement i Göteborg där Årets kock 2010, Gustav Trägårdh, har varit kökschef sedan starten för 12 år sedan.

Restauranger väl värda ett besök

Bland årets priser kan nämnas Årets ekokrog, som blev Salt & Brygga i Malmö, som med motiveringen "för en lång och målmedveten satsning på ekologiska och närproducerade råvaror.

Årets totalupplevelse blev klassikern Operakällaren. Den anrika matsalen är 2010 års bästa restaurang och väl värt ett besök.

Årets bästa matupplevelse får du i Växjö hos PM & Vänner. En restaurang som länge legat bland de bästa och som fick pris bland annat för "sin jakt på stora och små lokala smaker".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!