Foto: Thinkstock

Allt detta kan du göra med rabarber - vi har samlat de godaste recepten

Rabarber är en tacksam trädgårdsväxt som kan ge skörd år efter år. Njut av den syrligt pigga smaken med dessa underbara recept - och frys in det som bli över till vintern.

Rabarber kan du använda till så mycket mer än bara god paj eller saft. Här får du flera supergoda recept och tips på vad du kan göra med din rabarber! Varför inte testa en rabarberdrink eller en soppa gjord på rabarber?

Planera rabarber - välj rätt sort!

Det finns en mängd olika rabarbersorter. Den vanligaste i Sverige är Viktoria, som har gröna stjälkar. Röda sorter ger mindre skörd än de gröna. Godast anses Marshalls Early Red vara.

När kan jag skörda rabarbern?

Under det första året bör man inte ta några stjälkar utan låta näringen gå tillbaka till plantan. Andra året kan man ta en försiktig skörd, och först tredje året kan man skörda rejält.

Frysa in rabarber - så gör du

1. Skölj och skär rabarbern i bitar, 2–3 cm. Lägg i kokande vatten, koka 2 min. 

2. Häll av och låt bitarna stå i iskallt vatten ca 2 min för att stoppa kokningen. Sila och torka. 

3. Lägg rabarberbitarna på en bricka med bakplåtspapper. Frys in 1 timme eller tills bitarna är hårda. Lägg över i fryspåsar och tryck ut luften. Praktiskt med lösfryst så kan du enkelt ta ut så mycket som du behöver.

Hur länge i frysen? 

Genom att frysa in rabarber kan de hålla sig färska i upp till ett år. Allra bäst blir det om du använder rabarbern inom två månader.

Oxalsyra - giftigt?

Rabarber innehåller oxalsyra, som i större mängder är giftig och ställer till problem för njurarna. Bladen innehåller extra mycket oxalsyra och äts därför inte.

Recept med rabarber

Bjud på de allra härligaste sommarsmakerna i muffins, mjuka kakor, pajer och sylt.

Ambrosiakaka med rabarber och pistasch

Foto: Lina Eriksson

 Recept på ambrosiakaka med rabarber och pistasch.

Rabarbermuffins med vit choklad och kokos

Foto: Lina Eriksson

 Recept på rabarbermuffins med vit choklad och kokos.

Glutenfria mandelgrottor med rabarber- och jordgubbsfyllning

Foto: Lina Eriksson

 Recept på glutenfria mandelgrottor med rabarber- och jordgubbsfyllning.

Smulpaj med jordgubbar och rabarber

Foto: Lina Eriksson

 Recept på smulpaj med jordgubbar och rabarber.

Rabarberbullar

Foto: Helén Pe

 Rabarberbullarna fylls med mandelmassa, smör och rabarberkompott.

Rabarber- och citronsaft

Foto: Helén Pe

 Citron förhöjer smaken på den syrliga rabarbersaften.

Av: Ulla karlström och Petra Pettersson

Foto: Lina Eriksson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!