Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ägg är den mest klimatsmarta proteinkällan - enligt svenskarna

I slutet av maj genomfördes en undersökning där deltagarna fick välja ut tre av elva proteinkällor som de tror är mest klimatsmarta. Ägget blev då rankat etta flest gånger. Undersökningen visar också att en femtedel av deltagarna äter ägg dagligen.

Nyligen lät branschorganisationen Svenska ägg genomföra en attitydundersökning.

Deltagarna fick frågan om vilka tre proteinkällor dem tyckte var mest klimatsmarta. Då svarade 70 procent ägg, tätt följt av bönor och linser på 67 procent.

Recept: Ägg benedict på rostat grovbröd

Marie Lönneskog Hogstadius som är verksamhetsledare på Svenska ägg håller med om att ägget är ett klimateffektivt protein.

– Hönan är en duktig foderomvandlare. För varje två kilo foder som hönan äter lägger hon ett kilo ägg, säger hon i ett pressmeddelande.

Unga föredrar vegetariska proteiner

Trots att undersökningen visar att hälften av respondenterna äter ägg flera gånger i veckan så är det allt fler unga som väljer bort ägg.

Recept: Äggcocotte med grönkål och cheddar

Bland de som är mellan 18 och 25 år toppas listan av vegetariska proteiner och ägget kommer inte förens på fjärde plats.

– Undersökningar visar att de främsta anledningarna till att unga väljer vegetariskt handlar om klimatpåverkan och den egna hälsan, säger Marie.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!