Foto: Joel Wåreus

8 knep för en lyckad kräftskiva

Här är snabbguiden som hjälper dig att lyckas med kräftskivan. Hur man tinar kräftorna för att de ska bli så goda som möjligt, och tips på gott tillbehör att äta till!

1. Val av kräftor

Ska du bjuda på kräftkalas med kort varsel är det färska kokta (eller pastöriserade vakuumförpackade) som gäller. För det tar tid att tina kräftor på rätt sätt, minst två dygn i kylskåp. Kokar du kräftorna själv ska de dra i lagen över natt.

2. Tina långsamt

Frysta kräftor mår bäst av att tina långsamt i kylskåp, cirka 2 dygn. I nödfall går det att ”snabbtina” dem i rumstemperatur och då handlar det om 12–16 timmar.

3. Sätt egen smak på kräftorna

En ny lag med färsk krondill lyfter smaken på frysta kräftor.

Gör så här: 

1. Koka 2 1/2 liter vatten + 1/2 deciliter salt + 1 flaska lättöl eller porter + 2 sockerbitar + 1 liter lättsammanpressade dillkronor utan stjälkar i 5 minuter.

2. Låt svalna.

3. Sila bort den gamla lagen från de tinade kräftorna, häll över den nya lagen och låt stå minst 2 timmar före servering.

4. Undvik dåliga kräftor

Skaldjur är känsliga livsmedel. Var extra noga med hygienen. Peta inte med fingrarna i kräftlagen, när du lägger ner eller tar upp kräftor. Använd tång. Låt inte heller kräftorna stå framme i rumsvärme i onödan.

5. Satsa på tillbehören

Hur gott det än är med kräftor är det svårt att äta sig mätt på bara kräftor. Bröd, ost och några goda såser hör till, men gärna också en matig paj och en enkel sallad.

Här hittar du recept på 12 goda tillbehör till kräftor!

6. Krydda snapsen

Det är alltid trevligt att bjuda på hemkryddad snaps. Använd gärna brännvin special som grund.

7. Bort med skalen

Låt inte kräftskalen ta över festbordet. Töm skalfat/skålar ofta. Ett enkelt alternativ är att duka med en fryspåse till varje gäst. Rulla upp påsarna till små skålar, samla in påsarna när de är fyllda med skal och ersätt dem med nya påsar

8. Glöm inte desserten

Efter de salta skaldjuren behövs det något fräscht till dessert. Säsongens goda bär passar utmärkt, bara rätt upp och ner med vispad grädde är det enklaste valet.

Tips på goda efterrätter som passar till kräftskivan!

Recept till kräftskivan:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!