1. Val av kräftor
Ska du bjuda på kräftkalas med kort varsel är det färska kokta (eller pastöriserade vakuumförpackade) som gäller. För det tar tid att tina kräftor på rätt sätt, minst två dygn i kylskåp. Kokar du kräftorna själv ska de dra i lagen över natt.
2. Tina långsamt
Frysta kräftor mår bäst av att tina långsamt i kylskåp, cirka 2 dygn. I nödfall går det att ”snabbtina” dem i rumstemperatur och då handlar det om 12–16 timmar.
3. Sätt egen smak på kräftorna
En ny lag med färsk krondill lyfter smaken på frysta kräftor.
Gör så här:
1. Koka 2 1/2 liter vatten + 1/2 deciliter salt + 1 flaska lättöl eller porter + 2 sockerbitar + 1 liter lättsammanpressade dillkronor utan stjälkar i 5 minuter.
2. Låt svalna.
3. Sila bort den gamla lagen från de tinade kräftorna, häll över den nya lagen och låt stå minst 2 timmar före servering.
4. Undvik dåliga kräftor
Skaldjur är känsliga livsmedel. Var extra noga med hygienen. Peta inte med fingrarna i kräftlagen, när du lägger ner eller tar upp kräftor. Använd tång. Låt inte heller kräftorna stå framme i rumsvärme i onödan.
5. Satsa på tillbehören
Hur gott det än är med kräftor är det svårt att äta sig mätt på bara kräftor. Bröd, ost och några goda såser hör till, men gärna också en matig paj och en enkel sallad.
Här hittar du recept på 12 goda tillbehör till kräftor!
6. Krydda snapsen
Det är alltid trevligt att bjuda på hemkryddad snaps. Använd gärna brännvin special som grund.
7. Bort med skalen
Låt inte kräftskalen ta över festbordet. Töm skalfat/skålar ofta. Ett enkelt alternativ är att duka med en fryspåse till varje gäst. Rulla upp påsarna till små skålar, samla in påsarna när de är fyllda med skal och ersätt dem med nya påsar
8. Glöm inte desserten
Efter de salta skaldjuren behövs det något fräscht till dessert. Säsongens goda bär passar utmärkt, bara rätt upp och ner med vispad grädde är det enklaste valet.
Tips på goda efterrätter som passar till kräftskivan!