Foto: Getty images
Foto: Getty images

5 svenska råvaror att njuta av i maj

Det finns massor av fina och smakrika råvaror som är i säsong i maj. Välj bland både grönsaker och rotfrukter. Här är fem favoriter som går att hitta i naturen och köpa hem från affären i maj.

Sparris

Foto: Getty images Foto: Diana Taliun

Sparris är underbart gott tillsammans med en klick smör och lite salt. Både den vita och gröna sparrisen är i säsong i maj. Förutom den goda smaken så är också sparrisen full med bra näring, den är rik på vitamin A, vitamin B, vitamin C och vitamin E.

Recept: Sparrispaj med räkor och löjrom

Rabarber

Foto: Getty images Foto: Bruce Block

Från och med maj är det enkelt att hitta klimatsmart och närodlad rabarber i butikerna. Örten som är rik på C-vitamin passar utmärkt i söta efterrätter. Den kan också användas i matlagning, det är enkelt att slänga ihop en rabarberchutney till exempel.

Recept: Rabarberchutney

Färskpotatis

Foto: Getty images Foto: ©2012 Colin & Linda McKie

I maj börjar färskpotatisen dyka upp i våra matbutiker. Gör en god potatissallad med färska örter och kryddor eller ät den till sillen. Tänk på att du inte behöver skala den, det räcker med att skrubba rent den innan du kokar. Färskpotatisen har också en kortare koktid än vinterpotatis.

Recept: Salviabakad färskpotatis

Babyspenat

Foto: Getty images Foto: Lilechka75

Den svenska babyspenaten skördas från maj till oktober. Babyspenat är smakrikare och sprödare än vanlig spenat. Stuva, koka eller stek den. Den gör sig också otroligt god som färsk i sallader och soppor. Babyspenaten innehåller mycket järn, den är också fylld med antioxidanter, mineraler och vitaminer.

Recept: Tortellini i grön sparrisbuljong med spenat

Tomat

Foto: Getty images Foto: Niklas Emmoth

De första svenska tomaterna brukar vara klara i mitten på april. Smaken på närproducerade tomater är överlägsen än sådana som har transporterats långt i en lastbil. De svenska tomaterna innehåller också fler vitaminer och näringsämnen än tomater som är odlade längre bort.

Recept: Tomatsallad med avokado 

Läs också: 6 svenska råvaror i säsong i april 

Källa: Mitt kök, Spisa , Land, Säsongsmat, Odlarna 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!