5 svenska råvaror att njuta av i juli

Högsommaren närmar sig och det innebär även hög tid att njuta lite extra av svenska bär och grönsaker! Inhemska råvaror är inte bara goda och prisvärda, de är dessutom skonsamma mot miljön. Här är fem favoriter som är i säsong i juli.

Vinbär

Foto: Shutterstock

Svenska vinbär är ett mycket bra miljöval då de är i säsong eftersom de i princip alltid är frilandsodlade. Vinbär går även utmärkt att frysa in och spara, perfekt om du blir sugen på att koka egen kräm eller saft! De första svarta vinbären mognade redan i juni, och nu i juli är det dags att njuta även av de röda och vita vinbären. För saft och gelé är både röda och svarta vinbär ett bra val.

Recept: Vinbärskaka med valnötter och saltkola

Krusbär

Foto: Adobe Stock Foto: almaje - stock.adobe.com

Svenska krusbär är ett äkta sommarbär som mognar i mitten av juli, och som därefter bara finns att njuta av i ett par få veckor. Njut av dem som de är, eller koka sylt eller saft på dem. Omogna passar de fint till att göra kräm eller gelé av.

Recept: Krusbärspaj med mandel

Kronärtskocka

Foto: Shutterstock

Den delikata kronärtskockan skördas i Sverige från juli fram till hösten. Tänk på att förvara den svalt i kylskåp, i rumsvärme torkar den nämligen ut på bara några dagar. Kronärtskockan måste kokas för att kunna avnjutas, och vårt bästa tips är att servera den med skirat smör eller en vinägrett – så gott!

Recept: Stekt kronärtskocka med citroncrème

Fänkål

Foto: Shutterstock

Fänkålen skördas från juli till september eller början av oktober. Skulle det bli en kall sommar kan säsongen dock bli kortare, eftersom fänkålen väldigt frostkänslig. Förvarar fänkålen gör man bäst i en plastpåse i kylen. Den går även bra att frysa in om den är förvälls eller tillagad. 

Fänkålen är särskilt god till citrus och fisk.

Recept: Fänkålssallad med solrosfrö och lakrits

Squash

Foto: Shutterstock

Squash, eller zucchini, är en sommarpumpa som odlas i många former, och är god att grilla, rosta, steka och koka lätt. Den går även bra att njuta av fylld med färs på kyckling eller kött.

Recept: Parmesanstekt squash med tomatvinägrett

Källor: Land, Säsongsmat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!