3 tips för en lyckad buffé

Här är tre tips som hjälper dig att lyckas med friterade bufférätter med inspriation från mellanöstern.

1. Filodeg. 

I butikerna hittar man filodeg i frysdisken, men numera kan man köpa kyld filodeg som är mycket lättare att jobba med. Filodeg används i stora delar av Mellanöstern, Balkan och Nordafrika. Filodegen är tusen gånger magrare än smördeg.

Degen är lövtunn och skör. Filodeg ska helst förvaras lufttätt, så låt arken ligga kvar i förpackningen så länge som möjligt.

2. Fritering

Man kan fritera i en stekgryta av gjutjärn eller en gjutjärnsstekpanna med höga, raka kanter. En teflonpanna tål inte den starka värmen från oljan. Fyll aldrig grytan med olja till mer än ungefär en tredjedel. I en stekpanna med höga kanter ska oljan nå upp 2–3 centimeter från pannans botten. I en stekpanna får man försiktigt vända det som friteras och fritera en sida i taget. Försök att fiska upp alla små flagor av deg som simmar i oljan med en hålslev mellan varje friteringsomgång.

3. Olja

När man smälter smör blir det först varmt, sen brynt och sedan bränt. Det är hela tiden lätt att se vad som händer. Men olja har ingen inbyggd temperatursignal. Därför måste man alltid hetta upp olja varsamt. Prova sedan temperaturen genom att lägga i en kub vitt bröd. Om brödbiten får fin gyllene färg på 1/2–1 minut är oljan lagom varm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!