143 sjuka i salmonella – allkrydda kan ligga bakom utbrottet

De 80 personer som har drabbats av salmonella efter att ha ätit på en krog på Öland misstänks nu ingå i ett större utbrott. Siffran har nu stigit från 80 till 143 personer.

Den salmonellavåg som nyligen drabbade landet har nu drabbat 143 personer där många har vårdats på sjukhus. Ett fall har kunnat spåras till företaget Sevans Allkrydda som nu har återkallats. Produkten har sålts sedan i oktober 2014. Man har nu hittat smittan i allkryddan Iwi som också har hittats på Ölandskrogen. Fyndet gjordes hemma hos en drabbad konsument.

– Har man sämre immunförsvar så kan man råka mer illa ut. Men även fullt friska personer har nu blivit väldigt sjuka, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till Metro.

Efter fynd i en oöppnad förpackning på Ölandskrogen gör nu Folkhälsomyndigheten nu analyser. Även om man hittat smitta i båda kryddorna vet man inte med säkerhet om någon av dessa är källan.

– Smittspårning är komplicerat och det är inte ovanligt att man aldrig hittar källan, säger Jonas Toljander, mikrobiolog och riskvärderare vid Livsmedelsverket.

Samtliga personer har drabbats av Salmonella enteritidis och livsmedelsverket tar nu prover på andra kryddor för att se var smittan kan ha sitt ursprung. En person ska också ha fått blodförgiftning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!