100 gram choklad om dagen minskar risken för stroke

En studie från England har visat tendenser på att ökad konsumtion av choklad minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar. Man har använt sig av det så kallade EPIC Norfolk-registret och över 20 000 britter har deltagit.

– Rent generellt tycker jag de har gjort studien enligt konstens alla regler. Materialet är stort och man har följt patienterna under lång tid, säger Lars Lind, professor i kardiovaskulär epidemiologi, till SR.

I registret ingår kön, ålder, rökning, fysisk aktivitet samt hur ens matvanor ser ut. Däribland chokladkonsumtionen. Genom att följa deltagarna under en 12 års period har man nu kunnat konstatera att den grupp som åt höga mängder choklad har haft 25 procents mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Men det finns också risker med den här typen av undersökningar, menar Lars Lind.

– Man kan dra helt fel slutsatser. Man kan till exempel tänka sig att de som äter en hälsosam kost lever hälsosammare på en massa andra sätt också, och att det är det som är den bakomliggande orsaken till en lägre risk.

– Studien visar på indikationer att choklad skulle vara nyttigt. Men för att vara riktigt säkra skulle man behöva göra en behandlingsstudie där man lottar folk mellan aktiv behandling och placebobehandling.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!