Foto: Malte Davidsson

10 goda GI-frukostar

GI-experten Ulrika Davidsson tipsar här om 10 smarta smala frukostar.

YOGHURT MED APRIKOS, BLÅBÄR OCH KÖRSBÄR

✱ 1 portion

1 1/2 dl naturell ekologisk yoghurt

1 aprikos

1 dl körsbär

1/2 dl blåbär

1. Häll upp yoghurten i en skål. Skölj och skär aprikosen i bitar och kärna ur och dela körsbären på hälften. Toppa yog- hurten med frukten och bären.

BOVETEGRÖT MED FIKON, ÄPPLE OCH KANEL

✱ 1 portion

1 dl bovetekross

1 tsk linfrön

2 dl vatten

1 krm salt

2 torkade fikon

1/2 äpple

Kanel

1. Lägg bovetekross, linfrön, vatten och salt i en kastrull och koka upp. Skär fikon och 1/4 av äpplet i små bitar och blanda ner i gröten. Låt koka i cirka 10 minuter.

Lägg upp gröten i en skål och pudra över kanel. Skär resten av äpplet i små bitar och strö över gröten. Servera med sojamjölk.

MANGOSMOOTHIE MED LIME

✱ 1 portion

1 dl fryst mango

1/2 lime

2,5 dl naturell yoghurt (3%)

• 

1 dl vatten eller färskpressad juice

Istärningar

1. Riv lime och pressa ur saften i en mixer.

2. Tillsätt de andra ingredienserna och kör i mixern till en jämn smoothie.

3. Häll upp i glas och njut!

KAVRING MED MORÖTTER OCH FRÖN

✱ 2 limpor

Smör (till brödformarna)

6 dl filmjölk

1/2 dl mörk sirap

2 msk brödkryddor

1 msk bikarbonat

1 msk salt

1 1/2 dl solrosfrön

1/2 dl linfrön

2 finrivna morötter

12 dl rågsikt

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två bakfor- mar à 1 1/2 liter. Blanda alla ingredienser i en bunke och fördela smeten i formarna.

2. Strö lite rågsikt över och grädda brödet i nedersta delen av ugnen i 75 minuter.

SALAMIOMELETT

✱ 1 portion

2 ägg

2 msk crème fraiche

Salt och svartpeppar

1 tsk smör

4 skivor salami

1. Rör ihop ägg och crème frai- che och krydda med salt och svartpeppar. Skär salamiski- vorna i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och häll i äggsmeten.

2. Stek omeletten tills den stel- nar men fortfarande är krä- mig och lägg på salamiski- vorna. Låt omeletten stelna helt och servera direkt.

KANELMÜSLI

✱ 1 portion

3 dl fiberhavregryn

2 dl rågflingor

1 dl kokosflingor

1/2 dl linfrön

1/2 dl sesamfrön

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1 1/2 dl vatten

2 msk rapsolja

2 msk flytande honung

1 msk kanel

1 msk vaniljsocker

2 dl quinoapuffar

50 g torkad mango

50 g gojibär

50 g torkade tranbär

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, rågflingor, kokosflingor och frön på en bakplåtsklädd plåt. Rör ihop vatten, rapsolja, honung, kanel och vaniljsocker i en skål och häll över müsliblandningen.

2. Blanda ordentligt och rosta i mit- ten av ugnen i cirka 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum.

3. Ta ut müslin ur ugnen och låt sval- na. Blanda ner quinoapuffar. Skär mangoskivorna i mindre bitar och blanda ner mango, gojibär och tranbär.

KESOSALLAD MED BACON

✱ 1 portion

2 salladsblad

1/2 burk naturell keso, cirka 75 g

1 msk skivad purjolök

3–4 små tomater

2–3 skivor bacon

1 dl grapefruktjuice

1. Lägg salladsblad på en tallrik. Toppa med keso och skivad purjo. Lägg på några tomater.

2. Hetta upp en stekpanna och stek bacon i några minuter.

3. Servera med ett glas färskpressad grape- fruktjuice.

GI-MACKA

✱ 1 portion

1 fullkornsbröd

2 skivor ost

1 skiva skinka

2 physalis

1. Dela mackan på hälften och lägg på ost och skinka. Dekorera med physalis.

KRYDDGRANOLA

✱ 1 sats

6 dl havregryn

1 dl sesamfrön

1 dl solroskärnor

2 msk krossade linfrön

1/2 dl rårörsocker

1 msk mald nejlika

1 msk kanel

1 msk ingefära

1 dl vatten

1 apelsin

1/2 dl rapsolja

1 dl russin

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda gryn, frön, socker och kryddor i en skål.

2. Dela apelsinen och pressa ur saften i en skål. Häll i vatten och olja och blanda om.

3. Häll ner vätskan bland grynen och blanda om ordentligt.

4. Sprid ut blandningen på en ugnsplåt och rosta i ugnen i cirka 25 minuter. Rör om flera gånger så att det inte bränns.

5. Blanda ner russin och förvara i en burk med lock.

ÄGGRÖRA MED SKINKA

✱ 1 portion 1/2 msk smör

2–3 ägg

1 msk grädde

Salt och vitpeppar

Tillbehör:

2–3 skivor rökt skinka

Tomat

Solrosskott

1. Hetta upp en stekpanna med smör. Knäck äggen i en skål och tillsätt grädde, salt och vitpeppar.

2. Blanda försiktigt med en gaffel och häll äggblandningen i stek- pannan. Rör med en trägaffel tills smeten blir fast, cirka 30 sekunder. Servera med skinka och grönsaker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!