Foto: Respektive producent.

10 expertfavoriter till grytan

Bästa vinerna till grytan? Vår vinexpert Gunilla Hutgren Karell vet vad hon föredrar.

Röda viner

Château Gratien 2006 (2236) Frankrike, 89 kronor

Massor av mörk frukt, kaffe, örter och peppriga toner. Tät, läcker smak. Utmärkt gott till en vitlöksdoftande lammgryta.

Betyg 5/5.

Cigarra Syrah Tinta Barocca 2008 (2565) Portugal, 67 kronor

Ett rikt och rejält vin med mörkkryddiga toner, lakrits, plommon. Generös stil som blir mycket bra till en robust korv- och böngryta.

Betyg 4/5.

Eremo 2005 (42361) Italien, 93 kronor

Ett ganska tufft vin med körsbärsfrisk smak och lätt kryddiga toner från fatlagringen. Till en viltgryta med svamp.

Betyg 4/5.

Hidden Rock 2008 (12174) Australien, 56 kronor

Mjukt och generöst saftigt vin med mynta och mörka bär och lite lakrits i smaken. Till en smakrik kycklinggryta.

Betyg 4/5.

Ramón Bilbao Crianza 2006 (6131) Spanien, 74 kronor

Smidigt och behagligt vin med mogna körsbär, vanilj och  integrerade syror. Gärna till en gryta på fläskfilé och färska örter.

Betyg 4/5.

Massaya Classic 2007 (2590) Libanon, 89 kronor

Kul, lite yvigt och hetsigt vin med kryddor, torkad frukt, mörka plommon i smaken. Gör en libanesisk köttgryta med couscous till.

Betyg 4/5.

Vita viner

Fleur du Cap Chardonnay 2008 (2015) Sydafrika, 85 kronor

Smakrikt vin med tropisk frukt, lätt smöriga drag och god vaniljkrydda. Utmärkt till en laxgryta med vitt vin, potatis och grönsaker.

Betyg 5/5.

The Hermit Crab 2008 (6340) Australien, 89 kronor

Ett rikt vin med saftig frukt, drag av ananas, örter, citrusfrukter och lätt krydda. Passar till en orientaliskt kryddad kycklinggryta.

Betyg 5/5.

Viña Maipo Chardonnay 2008 (6671) Chile, 59 kronor

Smak av gula äpplen, vanilj och frisk citruston. Ett enkelt men trevligt vin som blir bra till en mustig grönsaksgryta.

Betyg 4/5.

Rosévin

Clairet du Château de Lisenne 2008 (2243) Frankrike, 79 kronor

Torrt och friskt rosévin med örter och hallon i smaken. Hög, frisk syra och lite snärt i eftersmaken. Till en saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta med aioli.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!