I annonssamarbete med ANDALUCIA

Spaniens mest folkrika region har en lång tradition av vinmakare. Och det är inte bara den världsberömda sherryn som har sin hemvist här i heta Andalusien. Mängder med små, spännande vinproducenter poppar nu också upp i Spaniens näst största landskap.

I Spaniens sydligaste region finns mängder med stolta, ursprungsskyddade (DO) viner. Några av de äldsta och mest kända vinområdena är Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda. Det heta, torra klimatet är en gedigen grogrund för att tillverka smakrika viner som just sherry, vilket görs i flera trakter och smakstilar – från toktorrt till sötaste sött. Epicentrum och ett måste för sherry-älskaren är staden Jerez de la Frontera i sydvästra Andalusien där också den torra sherrytypen fino en gång föddes.

Andalucia_Sherry_barrels

Anrika tunnor för långlagring av sherry.

Vin sedan fenicierna

I Andalusien har det gjorts vin ända sedan fenicierna planterade rankor för 3 000 år sedan i vad som är dagens atlantnära städer Cádiz och Jerez de la Frontera. Odlingarna har sedan fortsatt att få växa till sig, oavsett erövrare och folkslag. Och efter att de andalusiska vinerna började tillverkas kommersiellt på 1600-talet kan regionen delas in i fyra ursprungsskyddade och individuellt karakteristiska områden: Jerez, Montilla-Moriles (Córdoba), Montes de Málaga och Condado de Huelva.

Varje trakt har sin smakrika personlighet. Mycket heta Montilla-Moriles (Córdoba) har rent historiskt alltid dominerats av den kraftfulla druvsorten pedro ximénez, som i dag står för 90 procent av produktionen. I provinsen Malaga längs östkusten görs framför allt sötare starkviner, men på senare tid har röda viner från Montes och bildsköna Serranía de Ronda börjat ta allt mer plats på hyllorna.

Andalucia_Ronda_town

Ronda med sin mäktiga ravin är inte bara en av Andalusiens mest spektakulära städer. Här görs också spännande röda viner.

14 charmiga små städer

Den som föredrar unga torra vita viner bör titta närmare på spännande ursprungsbeteckningen Condado de Huelva väster om Sevilla. Vinerna domineras av den lokala Zalemadruvan som växer i den sandiga jorden runt de 14 charmiga små städerna i Huelva. Vinerna fick ett stort uppsving på 1500-talet i och med Columbus upptäckt av Amerika. Dit skeppades också vinerna snart, varför de kom att kallas Vinos del Descubrimiento –  ”upptäckarviner”. I dag stannar mycket av de fruktiga och friska vinerna från Condado de Huelva inom Spanien, där de ofta förknippas med rätter på skaldjur och fisk.

Andalucia_Wine_white

Knastertorr fino gjord på sherrydruvan palamino tillsammans med vitlöksfyllda oliver.

Ett bra sätt att komma nära andalusiska viner är att välja någon av traktens vingårdsrutter. Besöken tar dig ända från de riktiga stora och historiska tillverkarna av sherry i Jerez de la Frontera till några av de minsta, personliga producenterna i Condado de Huelva.

Andalucia_map1
VIN FRÅN ANDALUSIEN

VAD: Andalusien är en av Spaniens 17 regioner.

VAR: Andalusien i södra Spanien är berömt för framför allt sin sherry från ursprungsskyddade Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda. Fyra av de mest karakteristiska områdena för vin är: Jerez, Montilla-Moriles (Córdoba), Montes de Málaga och Condado de Huelva.

HUVUDSTAD: Sevilla.

INVÅNARE: Ca 8,4 miljoner.

SPRÅK: Spanska.

RESA HIT: Från Sverige flyger du enklast till Malaga dit du kan hitta direktflyg med SAS, Norwegian och Ryanair. Snabbtåg från Madrid går till Sevilla och till flera orter söderut.

Montale Logos Ingleės 01