Årets största kräfttest!

Högsta betyg för inte mindre än fyra olika kräftor! Det blir det positiva resultatet när juryn i årets stora kräfttest har smakat och sörplat sig igenom 26 sorter. En färsk och tre frysta kräftor delar på segern.

Inför årets stora test av frysta och färska (pastöriserade) kräftor lyckas LEVA&BO engagera en verklig tungvikt-are i juryn. Nämligen tv-kocken Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987 och numera ordförande i föreningen Årets Kock. Till vardags är han krögare på Långbro värdshus utanför Stockholm och anses som en landets bästa kännare av fisk och skaldjur.
– Om kräftorna har varit frysta och blivit upptinade långsamt efter konstens alla regler, ska de smaka friskt, med mycket smak av dill och salt och ha en fräsch och hygglig konsistens, säger han och tillägger att de dessutom ska vara vackra att se på.

Förre kulturministern Leif Pagrotsky är också en kräftkännare av rang och självskriven i en kräftjury. Tillsammans med ytterligare åtta hängivna kräftälskare tog de sig an den svåra uppgiften att bedöma 26 olika kräftsorter.
– Det är inte många frysta kräftor som egentligen når upp till högsta kvalitet. Själv väljer jag hellre några få svenska nyfångade  nykokta kräftor än stora mängder frysta, säger Fredrik Eriksson.

Årets stora överraskning är att de svenska färska kräftorna som säljs i sitt eget spad inte alls når upp till samma kulinariska höjder som förra året (kanske blir resultatet annorlunda när de svenska kräftorna är som bäst i början på augusti).

I år är det i stället turkiska färska (Pandalus) som får högsta betyg tillsammans med svenska frysta kräftor (Ullmo) spanska frysta partykräftor (Ullmo) och kinesiska frysta jumbokräftor (Ica).
De armeniska kräftorna, som är ganska nya på marknaden visar sig vara vare sig mycket bättre eller sämre än de övriga.

Flera av de frysta paketen innehåller rejält med lösa kräftstjärtar, vilket traditionalister-na förfasar sig över, eftersom behållningen ska ligga i suget och sörplandet, medan andra välkomnar mer kött med mindre möda. Normalt sett brukar priserna på både djupfrysta och så kallade pastöriserade färska kräftor gå upp en aning för varje år.
– Generellt kan vi nog räkna med en prisökning på tio procent jämfört med förra året, men samtidigt är det många affärskedjor som kör med extrapriser när det är dags för kräftpremiär, så det kan lika gärna bli billigare än förra året, säger Peter Arvidsson på Pandalus.

Klicka dig fram i bildspelet ovan för att läsa mer om kräftorna i testet.

Så här gick testet till:

  • 26 sorter avsmakades i årets största kräfttest, som genomfördes i början av juli. Det handlar om ett blindtest av kräftor som säljs i helt vanliga livsmedelsbutiker, bland annat hos kedjorna Ica, Coop, Axfood (Hemköp/Willys) och Bergendahls (City Gross mfl).
  • De frusna kräftorna tinades efter konstens alla regler, nämligen sakta i flera dagar i kylskåp för att säkra kvaliteten.
  • Kräftorna bedömdes efer färg, konsistens, smak och utseende.
  • Bara vatten serverades till skaldjuren.

Bra att veta om svenska färska kräftor:

Även om det inte längre finns något lagstadgat gemensamt premiärdatum för kräftfisket i Sverige, så är kräftorna som bäst från början av augusti och framåt. Innan dess är det inte säkert att de har hunnit ömsa skal, vilket påverkar konsistensen på köttet.

 

NUVARANDE Årets största kräfttest!
NÄSTA Ta vara på bären med pajer