I annonssamarbete med SVENSK FåGEL

Årets Kock Johan Backeus: Därför väljer jag svensk fågel

Kyckling toppar listan på svenskens favoritmat. Här är fem anledningar till varför Årets Kock väljer svensk fågel. Dessutom, recept på Johans stjärnkyckling!

 

1. Du vet att det är säkert

– Jag köper alltid svensk fågel eftersom jag vet att det är tryggt och kontrollerat. Vi använder inte tillväxtantibiotika och hormoner här i Sverige, vilket jag tycker är otroligt viktigt. Sen vill man ju stötta svenska bönder också. Annars har vi inga kvar.

2. Det är klimatsmart mat

– I dag måste man tänka på klimatet och vår miljö. Jag väljer så ofta jag kan närproducerat. Fågel är ett bra alternativ till kött också ur miljösynpunkt. Jag tycker dessutom att maten smakar av den jord den kommer ifrån, vilket är härligt.

svenskfagel-nyartikelbild-CA

Svensk fågel är närproducerat, kräver inte lika mycket foder som stora djur, och släpper inte ut växthusgasen metan. Kyckling och kalkon som är märkt Svensk Fågel är också fri från hormoner. Uppfödningen är kontrollerad och det finns särskilda lagar kring foder och fåglarnas miljö.

3. För smaken och variationen

– Svensk kyckling passar de flesta i smaken tror jag. Det är enkelt och tacksamt att laga och himla gott att äta. Fågel går också att variera i oändlighet, vilket gör att man inte tröttnar. Just nu står grillen fortfarande framme så kycklingen hamnar ofta där.

4. Fågel är nyttigt

– Så himla bra att man kan äta något som är gott och samtidigt väldigt bra för din kropp, som kyckling och kalkon.

5. Det är billigt

– Svensk fågel är mycket prisvärd. Mitt tips är att köpa hela kycklingar, för priset och för variationen. Jag använder alla delar, kokar buljong på skrovet. Och så får man också med skinnet, där mycket smak sitter.

Johan Backeus är Årets Kock 2017 och arbetar idag på Aveqia i Stockholm.

Foto: Foto: Jesper Fermgård

Johan Backeus är Årets Kock 2017 och arbetar idag på Aveqia i Stockholm. Foto: Jesper Fermgård.

Recept! Johan Backeus recept på rostad kyckling med jalapenopotatiskroketter

Årets Kock Johan Backeus recept på rostad kyckling med jalapenopotatiskrocketter, majonnäs på champagnevinäger och bakad tomat, passar perfekt i höst. Eftersom kycklingen tillagas hel så blir den extra mör.

Gör så här:

Rostad hel kyckling:

Skala och riv ingefäran, finhacka lök och chili, pressa citronen och blanda ihop alla ingredienser och gnid in kycklingen. Ställ in den i ugnen på 200 C i ca 40 minuter. Innertemperaturen skall vara 70 C.

Krocketter:

Koka potatisen mjuk med skalet. Pressa den i en potatispress. Hacka jalapeno och blanda ihop den med potatis och äggulan. Smaka av med salt. Rulla bollar och doppa dem först i mjöl sedan ägg och sist panko. Fritera vid servering.

Majonnäs:

Mixa ägg och vinäger och häll i matoljan sakta i en tunn stråle tills att tjock konsistens uppstår. Smaka av med salt.

Bakad tomat:

Dela tomaterna på hälften, salta, peppra och hacka persiljan och strö över. Baka i en 120 C varm ugn i ca 30 minuter.