Många vinnare av prestigetävlingen Årets Kock har bjudits in till Allt om Mat:s provkök under åren. Här är fem oförglömliga matminnen, inklusive recept, skapade av stjärnkockarna Fredrik Eriksson, Gustav Trägårdh, Viktor Westerlind, Tom Sjöstedt och Thomas Sjögren.

Godaste påsksillen

Citron- och gurksill

Foto: Joel Wåreus

FREDRIK ERIKSSON Årets Kock: 1987. Gör idag: Driver Långbro värdshus i Älvsjö och restaurangen på Nationalmuseum i Stockholm. Maträtt: I nr 4 2013 publicerade vi Fredriks påskbuffé där bland annat receptet på citron- och gurksill blev en klar favorit. Fredrik har kallats fiskkocken och det med den äran.

Fenomenal röding

Ugnsbakad röding med blomkålspuré och skogschampinjoner

Foto: Per-Erik Berglund

TOM SJÖSTEDT Årets Kock: 2008. Gör idag: Driver den rosade restaurangen Lilla Ego i Stockholm tillsammans med Daniel Räms. Maträtt: I nr 3 2006 (före vinsten) lagade Tom Sjöstedt Ugnsbakad röding med blomkålspuré och skogschampinjoner”. Så fantastiskt gott!

Drömgod vegorisotto

Krämigt matvete med broccoli, parmesanost och krispig ostronskivling

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

THOMAS SJÖGREN Årets Kock: 2015 Gör idag: Driver Skärets Krog, Skärets Café och Smögens Bageri i Smögen och Loftet i Hunnebostrand. Sommartid även krogen Hampholmen utanför Kungshamn. Maträtt: Thomas Sjögren lagade gröna rätter i nr 13 2015. Vi bara älskade receptet Krämigt matvete med broccoli, parmesanost och krispig ostronskivling”

Resträtt extra allt

Bibimbap med revbensspjäll, sesam, soja och brynt smör

Foto: Linda Preditis

VIKTOR WESTERLIND Årets Kock: 2009. Gör idag: Kock på lyxkrogen Frantzén i Stockholm som har belönas med tre stjärnor i Michelinguiden. Maträtt: I nr 1 2013 gjorde Viktor Westerlind ett jobb med rester; både smarta och jättegoda rätter. Vi gillade särskilt ”Bibimbap med revbensspjäll, sesam, soja och brynt smör”

Perfekt bjudmat

Kyckling med skinka, spenatröra och svamprisotto

Foto: Agneta Thorsén

GUSTAV TRÄGÅRDH Årets Kock: 2010. Gör idag: Köksmästare på restaurang Sjömagasinet i Göteborg. Maträtt: I en vårmeny i nr 6 2010 fanns ”Kyckling med lufttorkad skinka, spenatröra och svamprisotto” som säkert många blivit bjudna på. Helt perfekt festmat.