Världens största dryckestävling avgjordes i Tyskland på onsdagen. En svensk antistress-dryck slog multinationella företag som Del Monte och Pernod Ricard i kategorin bästa premium-dryck.

Du kanske redan har sett de vackra flaskorna från NOA? De innehåller en så kallad relaxationsdryck – en lågkaloridryck som innehåller grönt te-extrakt och l-theanin, som sägs kunna hjälpa kropp och sinne att varva ner.

Drycken kammar nu hem pris i världens största dryckestävling, World Beverage Innovation Awards. Det svenska fåmansbolaget NOA Potions AB står därmed för årets skräll när det vinner över multinationella företag som Del Monte och Pernod Ricard i kategorin bästa premium-dryck.

– Det är som att Sverige skulle vinna fotbolls-VM. Vi slår jätten Pernod Ricard med över arton tusen anställda. Vi är mindre än tio personer som jobbar i vårt bolag och juryn tycker vi är bättre. Det är stort, säger Noa Fridmark, grundare av NOA Potions.

Relaxationsdrycken som kallats för energidryckernas motsats har gjort succé i USA och lyfts fram som nästa miljardindustri av nyhetsmedier som Bloomberg och The Wall Street Journal. Genom Noa Fridmark och hans team finns nu drycken i svensk tappning. NOA Relaxation har sålts i butik i knappt en månad men har redan fått stor uppmärksamhet nationellt och internationellt.

– Vi fyller ett tomrum på marknaden och därför har man välkomnat drycken med öppna armar. Relaxationsdrycken har dykt upp som en motreaktion till energidrycker. Behovet finns ju där, människor är stressade. Av vår dryck blir man skarp i huvudet men lugn i kroppen. Det är ett hälsosammare sätt att fokusera på. Jag ser detta pris som ett stort erkännande, säger Noa Fridmark.

World Beverage Innovation Awards är världens största dryckestävling. I fjol var drygt 400 bidrag med och tävlade från över 40 olika länder. Bland årets tävlande återfanns bland annat Coca-Cola, Nestlé, Arla, Carlsberg och Evian. Vinnarna utsågs under onsdagskvällen den 12:e november i BrauBevaile, Nürnberg, Tyskland.

NUVARANDE Årets dryckesskräll – svensk uppstickare slog jättarna
NÄSTA Sanningen om trillingnötens försvinnande avslöjad