Årets bästa lyxvin – vinexperterna utser 2018 års vinnare

Allt om Mat:s vinexperter har provat, betygsatt och recenserat alla viner i Systembolagets ordinarie sortiment 2018. Här har experterna utsett varsitt vinnarvin, i kategorin "lyxvin".

Årets lyxvin – enligt vinexperten Magnus Waern

Budgetvin2

Delas Chante-­Perdrix Cornas 2014 (2274)
339 kr.
Cornas brukar stå för de tuffaste vinerna i norra Rhône. Här balanseras den täta strukturen av rik mörkbärig frukt, som släpper fram syrahdruvans sköna pepprighet. Ett vin att dricka nu eller många år framöver, gärna till entrecôte med bea.

årets bästa röda lyxvin

 


 

Budgetvin1

Årets lyxvin – enligt vinexperten Maria Collsiöö

Château Plince 2014 (2402), Frankrike, 399 kr. En härlig pomerol med rostade kaffetoner och dov plommonfrukt. Kan lagras i tio år. Röda viner från Bordeaux är sällan billiga men svåra att motstå när de är riktigt bra. Stramheten och strukturen gör dem till bra matviner. Stek ett ankbröst och prova.

årets bästa lyxvin

 


 

Budgetvin

Årets lyxvin – enligt vinexperten Marie Oskarsson

Chablis Le Finage La Chablisienne 2017 (70631), 155 kr, är rena glädjepillret för en skaldjursälskande göteborgare som jag – friskt och elegant med mineral, melon och örter. Från pålitliga La Chablisienne.

årets bästa vita lyxvin

 

 

Resultatet bygger på vingruppens provningsnoteringar under det senaste året; från augusti 2017  till augusti 2018. Det handlar som tidigare år om de vita och röda vinerna i fasta sortimentet, inga småpartier. Vi redovisar den senaste årgång vi har provat. Beroende på hur snabbt den nya årgången kommer ut i olika butiker kan den äldre fortfarande finnas kvar. /Allt om Mat:s vinprovargrupp


Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe.

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment! Här laddar du ner appen!