Allt om Mat:s bloggare Jenkfood har receptet på äppelpajen som du inte får missa. En äkta Farmor Anka-paj med dekorerat deglock och massor av goda äpplen, som klippt och skuren ur en välkänd serietidning.
40 MIN + VILA 30 MIN + 45 MIN I UGN
Ingredienser
Till 1 stor paj:
Pajdeg:
- 300 g kallt smör
- 8 dl vetemjöl (ca 480 g)
- 2 krm bakpulver
- 1 krm salt
- 1 1/2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 1 kilo fasta äpplen, ca 6 st
- 3/4 dl rårörsocker
- 1 tsk mald kanel
- 1 msk Maizena majsstärkelse
Pensling:
- vatten
Garnering:
- 2 msk strösocker
Gör så här:
- Skär smöret i bitar. Mixa snabbt ihop mjöl, bakpulver, salt och smör i en matberedare till en smulig deg. Tillsätt vatten så att degen blir slät men inte kladdig. Lägg den i kylen ca 30 min.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en skål och blanda med socker, kanel och majsstärkelse.
- Sätt ugnen på 200°. Dela degen i två delar. Kavla ut en rundel på lätt mjölad arbetsbänk och klä insidan av en pajform, ca 23 cm i diameter. Jämna till kanterna och skär bort det som hänger över.
- Häll i äppelklyftorna och se till att de ligger ganska jämnt men något högre i mitten.
- Kavla ut den andra deghalvan och mät ut en till rundel som ska bli lock. Det ska bli en del deg över så det räcker till dekoration. Lyft över locket och kläm ihop kanterna med två fingrar till en vågig kant.
- Gör ett litet hål mitt i deglocket som en liten skorsten. Kavla ut resten av degen och stansa ut dekorationer. Pensla lite vatten på ena sidan och kläm fast dekorationerna försiktigt. Pensla hela pajen med vatten, strö på socker. Grädda på nedersta falsen ca 10 min. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare ca 35 min.
Tips! Servera gärna äppelpajen med pösig vaniljsås.
Bilder – steg för steg:

Foto: Per Ranung
Mixa ihop mjöl, bakpulver, salt och smör till en smulig deg.

Foto: Per Ranung
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.

Foto: Per Ranung
Jämna till kanterna och skär bort det som hänger över.

Foto: Per Ranung
Häll i äppelklyftorna och se till att de ligger ganska jämnt.

Foto: Per Ranung
Lyft över locket och kläm ihop kanterna med två fingrar till en vågig kant.

Foto: Per Ranung
Kavla ut degen och stansa ut dekorationer.

Foto: Per Ranung
Pensla lite vatten på ena sidan och kläm fast dekorationerna försiktigt.

Foto: Per Ranung
Pensla hela pajen med vatten, strö på socker. Grädda i ugnen på 175°.
Den godaste äppelpajen någonsin
För att göra den godaste äppelpajen krävs rätt äpplen. Till en äppelpaj passar fasta äpplen med bra syra bättre än söta äpplen, som är lösare i fruktköttet och ger en mosigare paj. Några passande svenska sorter är Gravensteiner, Alice, Signe Tillisch, Ingrid Marie och Aroma.
Att dricka till äppelpaj
Calvados La Ribaude Hors d’Age 8 Years, Calvados, Frankrike, 239 kr (35 cl).
Finstämd calvados i ganska mjuk stil med toner av äpplen, vanilj, kola.
Jus de Pommes Artisanal Pétillant (1990) 0 %, Frankrike, 39 kr.
Must med fräsch och pigg äppelkaraktär. Inslag av honung och örter och en avvägd sötma.