Äppeldrömmar och politik

Jag åt den perfekta äppelkakan en gång. Någon hade skickat in den på en skrynklig lapp till den skoltidning jag var med och gjorde. Vi provlagade förstås, och den smakade himmelskt. Sockerkaka med mjuka varma äppelskivor och ett knäckigt täcke med marängsmak.
Både lappen och skoltidningen försvann så småningom, men jag har aldrig upphört att leta efter den där äppelkakan. Och jag verkar dela passionen för äppelkakor med många, många andra. Kanske är det just äppelkaka 
med vaniljsås eller glass som är den sanna svenska nationalrätten?

Hur som helst har Eta Kroon också gett sig hän: Hon har varit med på äppelkaketävling (vi har vinnarrecepten förstås, se sid 30) och besökt en underbar liten äppelfabrik. För dig som har många äppelträd men inte hinner ta vara på frukten har hon också listat många musterier som levererar saft i utbyte mot frukt (sid 34).
Snart är det val, och vi har förstås frågat partiledarna om deras syn på mat. Roligt att konstatera att allihop har en tydlig åsikt om just mat. Helt klart har debatten påverkat i riktning mot miljötänk och närodlat (sid 54)!

Och apropå det har vi besökt Warbro Kvarn, sörmlandsgården där tre systrar väckt den gamla kvarnen till liv och nu producerar mjölsorter som riskerat att försvinna. Dinkel, emmer och nakenkorn hamnar nu i både mjölpåsar och spännande recept (sid 36).

Red. anm. alla sidhänvisningar gäller Allt om mat nummer 15.

Slarvig husman

  • Sverige saknar till stora delar en brett förankrad måltidskultur. Det slås fast i en rapport av Tillväxtverket där måltidskunniga från nio länder har intervjuats om svensk turistmat. Skåne och Stockholm får bra kritik, men experterna konstaterar samtidigt att husmanskosten många gånger har brist på tydliga smaker, är fet och salt samt har ”ett störande inslag av sötma”.

Kräv Krav-kaffe

  • Ekologiskt kaffe behöver inte vara dyrare än vanligt. Det visar en undersökning som Naturskyddsföreningen gjort. Påslaget för att skydda världens bönder och naturen från farliga och förbjudna bekämpningsmedel är i snitt 7 öre per kopp. Ändå är bara 5 procent av det kaffe vi dricker -ekologiskt. Och då dricker svenskar näst mest kaffe i världen.

Mat & politik

  • Småskalighet, kärlek och äkta varor var orden på allas läppar när seminariet ”Mat, politik och den gastronomiska utvecklingen under 25 år” diskuterades i Almedalen. Men varje parti har sin egen lösning för att nå dit. Alla kan dock enas om att matens kvalitet är en viktig fråga även i i-landet Sverige. Här serveras 3 miljoner färdig-lagade portioner mat om dagen. Läs 
mer om mat och politik på sid 54!

 

NUVARANDE Äppeldrömmar och politik
NÄSTA Snabbt och lätt med laxfilé