Apelsin bättre än c-vitamintablett

Apelsiner innehåller inte bara c-vitamin, utan flera andra ämnen kan göra underverk med din hälsa.

C-vitaminer är livsviktiga för oss. Det fungerar som en antioxidant, som skyddar våra celler och vår arvsmassa från att skadas och bilda tumörceller. Utan c-vitamin kan kroppen heller inte bilda kollagen, som är det ämne som gör huden smidig och ung.
Men det är en vitamin som inte kan lagras i våra kroppar, därför måste du äta c-vitamin med jämna mellanrum. Livsmedelsverket rekommenderar 75 mg om dagen, vilket är ungefär lika mycket som en apelsin.

Bättre än tabletter

Hoppa inte över apelsinen för en c-vitaminstablett. Då missar du nämligen alla viktiga fytokemikalier – och alla fibrer. Fytokemikalier har studier visat har en avgörande effekt på vår hälsa och de fungerar som antioxidanter ungefär. Det sitter ofta på skalet på frukten och ger växten färg och ett skydd mot UV-strålar.
Vad gäller GI har apelsiner ett GI-värde på 60, och apelsinjuice på 74. Det är ungefär lika mycket som en äppelmuffins och mycket högre än en citron, som också innehåller mycket c-vitamin. Men apelsiner har de värdefulla fytokemikalierna som citronen inte har i lika stor utsträckning.

Källa: ”Supermat – vägen till ett friskare liv” (Albert Bonniers förlag) av läkaren Helena Nyblom.

Apelsiner

  • Importeras hela året till Sverige från de delar av världen där den är mogen på vintern från norra halvklotet och på sommaren från södra.
  • Energi 46 kcal/193 kJ, Vatten 86 g, Protein 0,8 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater totalt (ej fibrer) 10,3 g, Kostfiber 1,9 g, Kalium 158 mg, ß–karoten 126 µg, C–vitamin 53 mg.

Källa: Frukt och grönt Främjandet

Antioxidanter skyddar

  • Antioxidanter skyddar våra celler från fria radikaler, som attackerar cellerna hela tiden. Fria radikaler kan ockå oxidera det onda kolesterolet och antioxidanter kan genom att oskadliggöra de fria radikalerna  minska risken för lagring av kolesterol.
  • Vill du få i dig mycket antioxidanter ska du titta efter ORAC-värdet på livsmedlet. En apelsin har ett ORAC-värde på 750, medan ett katrinplommon har ett på  5770. Stora skillnader, men apelsiner innehåller mer c-vitamin.
  • För mer info läs här på Paulúns hemsida:

http://www.paulun.se/

Fytokemikalier

Titta på hur färggrann frukten/grönsaken är. Ju starkare färg desto mer fytokemikalier.