Använd blommor på rätt sätt i maten

Det är vacker att dekorera med blommor, men alla går inte att äta.

En färgklick i salladen eller som dekoration på tårtor eller bakverk. Blommor från trädgården kan användas till mycket vackert. Det finns många sorter som är ätbara och många som inte är det.
Det gröna och ståndare och pistiller från växten ska tas bort innan servering. Försök också ha så färska blommor som möjligt, eftersom de snabbt tappar stunsen i kronbladen annars.

De här blommorna kan du äta:

  • Krasse  – har en kryddig smak och används helfärsk.
  • Violer och penséer  – kan kanderas bland annat.
  • Fläderblommor – (sorten Sambucus nigra, andra sorter är giftiga)
  • Gurkört – lägg några i sommarbålet som vacker och god dekoration.
  • Stockros – finns i många färger och kan varieras.
  • Daglilja smakar blommigt och passar perfekt att garnera uppläggningsfat med.
  • Ros – gör te, gele eller bara dekorera med rosenblad.
  • Lavendel – kan torkas och göras te på, eller användas färska.
  • Maskros – bara det gula
  • Tusensköna – vacker att dekorera snittfatet med.
  • Ringblommor – går att blanda i ris, pasta och sallader. Testa även att krydda din snaps med ringblommor.
  • Squashblomma – (mycket kort överlevnadstid, ta den så färsk som möjligt) de här blommorna kan man också fritera eller fylla dem med något och sedan servera i dem. Det gröna på blomman är inte gott men själva blomman har en knäckliknande smak.

Källa:

www.fruktogront.se
www.odla.nu
www.viivilla.se

Tips!

  • Små blommor kan frysas in i isbitar. Vackert, somrigt och annorlunda!
  • Spara blommor och mortla dem med två delar socker – strö över morgonfilen eller några sura bär.
  • Sätt blomsmak på smöret. Lägg en klick smör i en silduk och omge den med blomblad. Ställ svalt under natten och till morgonmackan har du en somrig smak.

Laga med blommor:

Spenat och potatistimbaler
Ringblomspasta
Blommigt gurkvatten
Kall gurksoppa med gurkört