Äntligen januari!

Det börjar som en liten lätt utrensning och slutar i ett stort kaos. Jag öppnar kylskåpet och tänker att nu är det januari så nu ska det äntligen ske. Som jag har längtat! Nu ska jag städa kylen, frysen och skafferiutrymmena. Göra veckolistor och börja veckohandla. Och lista vilka dagar som sonen ska stå för matlagningen (det är en underbar lyx att komma hem till en 19-åring som upptäckt att det är roligt att laga mat).

Dessutom ska jag plocka fram juicepressen igen. Alltid ha fräsch frukt i skålen. Alltid ha nötter hemma. Äta den goda havregrynsgröten varje morgon. Och komma ihåg att alltid ta med en frukt att äta på vägen hem från jobbet.
Egentligen borde jag också bestämma mig för att bara baka eget bröd. Och kanske göra som Mats-Eric Nilsson, Allt om Mat:s Stora Matpristagare, som nästan bara använder råvaror utan E-nummer.
Lunchen varje helgdag ska först och främst bestå av en hemgjord supernyttig smoothie.
Och i övrigt ska denna vinter handla om enkel, fräsch husmanskost. Långkok. Grytor. Sallad till varje middag. Och rena råvaror.
Jag börjar med att öppna kylskåpet. Längst in hittar jag några ostar från i somras. Köpta i Italien, vakuumpackade och aldrig öppnade. Får man slänga sånt?

Jag lägger dem på diskbänken medan jag funderar. Öppnar skafferilådan. Mjölpåsar i olika stadier och med högst olika användningsområden. Jag plockar fram dem också för att få överblick innan jag bestämmer mig för vad som ska behållas.
Inom en timme ser köket ut som en lagerrensning för en mindre butik, och jag har mindre överblick än någonsin. Det ligger ett tunt lager blandat mjöl över golvet och soppåsen har spruckit för att jag packat den för full med bönor och ärter vars bäst före-datum redan gått ut.
Sonen kommer in och undrar vad det blir till middag, och jag kan bara komma på sånt jag inte vill äta. Han hjälper mig att packa tillbaka allt och städa upp, och efteråt är jag så trött att vi bestämmer oss för hämtpizza.

Och där kunde förstås historien ha slutat. Men det fina i kråksången är att jag bestämt mig för att tillfälliga misslyckanden bara är just tillfälliga. Nästa dag känner jag mig stärkt av att i alla fall ha börjat tänka på det här. Då köper jag frukten och havregrynsgröten. Och på kvällen, medan vi äter en härlig spagetti med hemlagad köttfärssås, gör vi en lång lista på nya spännande rätter som vi ska prova de närmaste veckorna!

Tre fräscha frestelser

  1. Smoothie – naturell yoghurt, krossade nötter, mosad banan, en pressad apelsin eller tinade frysta bär.
  2. Crudité – tunna stavar av morötter, gurka eller paprika. Att dippa i gräddfi l med någon god krydda. Superenkelt i stället för sallad till middagen.
  3. Gino – tärna kiwi, banan och till exempel apelsin. Hyvla över vit choklad. Grädda på grill i ugnen – passa noga – tills chokladen smält.
NUVARANDE Äntligen januari!
NÄSTA Bra viner under 66 kronor