Annas läckra vårmeny

Följ med hem till Anna Johansson, enda kvinnan i årets final i Årets Kock. I sitt lilla 70-tals kök i Malmö bjuder hon på en härlig vårmeny med finstämda smaker.

Vi är mitt i Malmö, det är måndag och Anna Johanssons lediga dag. Hon tar emot oss hemma i lägenheten som hon delar med sin kusin Lina. De har känt varandra sedan barnsben och har matintresset gemensamt. I dag är det Anna som står för menyn och nyskördade rabarber skymtar på arbetsbänken i köket.
– För mig är det viktigt att ta vara på det som säsongen ger och jag väljer gärna närproducerat, säger Anna och berättar om ett ställe som hon arbetat på i Halmstad.
– Vi hade ett rabarberland utanför dörren och jag älskade verkligen att gå och plocka rabarbern direkt i landet.
Det var den känslan som lockade henne till Skåne och krögaren Anders Vendel på Mötesplats Österlen.
– Hans sätt att arbeta med närproducerat stämmer med hur jag själv vill arbeta. På Österlen fick jag åka runt och hämta dagsfärska varor på väg till jobbet.
Anna arbetar fortfarande för Anders Vendel, men nu på restaurangen Vendel på Sturehov i Malmö. Det var Anders Vendel som övertalade henne att ställa upp i Årets Kock.

Jobbar i lugnt tempo

Den som följde finalen på tv lade säkert märke till hennes avslappade lugna arbetsätt.
Är du alltid så där lugn och trygg?
– Jag tror det. Jag minns att jag tyckte det gick så fort. Fem timmar kändes som två.
Hon fick mycket uppmärksamhet för att hon var den första kvinnan på länge som var med i finalen. Men det tycker inte Anna är särskilt intressant.
Hon är sprungen ur den småländska myllan på en gård utanför Växjö. Kommer matlagningsintresset hemifrån?
– Ja, från mamma och mormor. Mamma arbetar i storkök och mormor växte upp på landet och var van att ta hand om allt. Hon gjorde världens godaste omelett och var otrolig på att baka kakor och kaffebröd.
Medan vi pratat har Anna jobbat lugnt och metodiskt.
I det lilla bruna 1970-talsköket ligger nu färdiga blinier på en tallrik.
– Jag har vispat crème fraichen till ett hårt skum, då blir den lättare att hantera, säger hon och lägger en snygg äggformad klick på varje blini innan hon dekorerar dem.

Årets kock-finalist

Namn: Anna Johansson.
Ålder: 27.
Yrke: Kock.
Arbetar: Vendel på Sturehof i Malmö.
Familj: Mamma Barbro och pappa Lennart, bröderna Fredrik, 30, och Gustav, 23, hundarna Sigge och Stumpan, border collies.
Bor: Malmö.
Okänd talang: Spelar fotboll, älskar att åka skidor, utförsåkning.
Aktuell: Kom på fjärde plats i Årets kock 2009.
Drömmer om: Att komma ut och resa, gärna till Kalifornien eller till Chicago och jobba med Charlie Trotter.

Annas meny – här är recepten

Blinier, stenbitsrom & syrad röd lök

Odlad torsk med spritärtspuré

Pepparrotspotatis

Italiensk maräng, rabarber & hallon