Anna kan bli Årets kock

Startfältet för ”Årets kock” är klart. Anna Johansson är enda tjejen bland de tävlande.

Grattis, hur känns det att vara klar för finalen i Årets Kock?
– Jätteroligt, men också lite skrämmande. Jag fick nästan en chock, när jag förstod att jag vunnit min semifinal och gått vidare.
 Vad lagade du för mat som fick domarna på fall?
– Vildgris med minutrökta vilda svampar, pumpa, syrlig lök och vilda örter. Plus rostat rågbröd i lök- och svampbuljong.
Är det en rätt som är typisk för dig?
– Ja, jag gillar att jobba med lokala råvaror, känna till hur de produceras och veta att djuren har det bra under sin uppväxt.
Har du tävlat i matlagning tidigare?
– Aldrig, det här var första gången.
Var kommer ditt matintresse ifrån?
– Mat är en stor del av våra familjetraditioner. När julgrisen skulle slaktas kom mormor och bodde hos oss i tre dagar och lagade allt man kunde göra med en gris.
Vad lagar du helst för mat till dig själv?
– Korv och potatismos. Riktigt mos gjort med smör och grädde.

De tävlar om titeln Årets kock 2009

  • Bertil Hammar, Stockholm Spis, Stockholm (vann semifinalen i Östersund)
  • Anna Johansson, Vendel at Sturehof, Malmö, (vann semifinalen i Malmö)
  • Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm (vidare från sista uttagningen)
  • Alexander Sjögren, Vendel at Mötesplats Österlen, Löderup (vidare från sista uttagningen)
  • Tomas Diederichsen, Ulfsunda Slott, Bromma (vidare från sista uttagningen)
  • Viktor Westerlind, Fredsgatan 12, Stockholm (vidare från sista uttagningen)

Tävlingen går av stapeln 5 februari i Göteborg.

Till final direkt

Namn: Anna Johansson.
Ålder: 27.
Bor: Malmö.
Gör: Kock på Vendel at Sturehof i Malmö.
Aktuell: Direktkvalificerad för finalen i Årets Kock 2009.