GRÖNKÅLSALLAD
Anna: Detta är en trevlig och fräsch sallad som vi alltid har på vårt julbord.
- 50 g repad grönkål
- 1 rött äpple
- 3 msk äppelcidervinäger
- 3 msk flytande honung
- 1/2 dl russin
- salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
1 Hacka grönkålen fint och skär ner äpplet i halv centimeters bitar.
2Blanda allt i en skål och smaka av med salt och peppar.
JULSKINKA
- Ca 4 kg skinka
- 0,5 dl stark senap
- 2 st gulor
- 1 msk sirap
- 4 msk siktat ströbröd
GÖR SÅ HÄR:
1 Sätt ugnen på 140 grader.
2 Spola av skinkan i kallvatten och lägg sen på ett galler med en ugn säker form under.
3 Stick i en stektermometer i mitten av skinkan och sätt in i ugnen.
4 Tag ut skinkan när termometern visar 65 grader. Låt skinkan stå och vila ett tag, så kommer den stiga till 70 grader i innertemperatur.
5 Skär bort svålen på skinkan.
6 Blanda senap, gulor och sirap och pensla el smeta ut smeten så att det täcker hela svålsidan.
7 Strö över ströbröd och kör in i ugnen igen på 230 grader tills den blir gyllenbrun.
SENAPSSILL
- 400g strömmingsfiléer
- Lag:
- 4 dl vatten
- 1 msk salt
- 4 msk ättikssprit (12%)
- Senapssås:
- 1 dl grov stark senap
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk mörk sirap
- 2 dl olja
- salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
1 Dra skinnet av filéerna.
2 Blanda lagen i en skål och lägg i filéerna. Låt stå över natten tills fisken blivit vit.
3 Blanda senap, vinäger och sirap i en skål. Tillsätt oljan lite i taget och vispa väl så att det inte spricker. Smaka av med salt och peppar.
4 Lägg i filéerna i senapssåsen och låt stå minst en dag innan servering.
REVBENSSPJÄLL
- 1,5 kg revbensspjäll
- salt och peppar
- Glaze:
- 2 dl sirap
- 1 färsk ingefära (normalstor)
- 3 msk näger
- 2 msk farinsocker
- 2 stjärnanis
- 2 lagerblad
- salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
1 Riv ingefäran fint på ett rivjärn.
2 Tag sen ingefärsmassan och krama ur saften i en kastrull.
3 Blanda i resten av ingredienserna till glazen i kastrullen och koka upp.
4 Salta och peppra revbensspjällen lägg dem i en ugnssäker form.
5 Baka i ugnen på 180 grader.
6 Tag ut spjällen efter en kvart och pensla revbensspjällen med glazen.
7 Kör in i ugnen igen och upprepa penslingen varje kvart tills revbensspjällen är riktigt möra, ca två timmar.