Anna Johanssons julbord

Anna Johansson är finalist i Årets kock 2009, här är hennes snabba julbord.

GRÖNKÅLSALLAD

Anna: Detta är en trevlig och fräsch sallad som vi alltid har på vårt julbord.

  • 50 g repad grönkål
  • 1 rött äpple
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk flytande honung
  • 1/2 dl russin
  • salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:
1 Hacka grönkålen fint och skär ner äpplet i halv centimeters bitar.
2Blanda allt i en skål och smaka av med salt och peppar.

 JULSKINKA

  • Ca 4 kg skinka
  • 0,5 dl stark senap
  • 2 st gulor
  • 1 msk sirap
  • 4 msk siktat ströbröd

GÖR SÅ HÄR:
1 Sätt ugnen på 140 grader.
2 Spola av skinkan i kallvatten och lägg sen på ett galler med en ugn säker form under.
3 Stick i en stektermometer i mitten av skinkan och sätt in i ugnen.
4 Tag ut skinkan när termometern visar 65 grader. Låt skinkan stå och vila ett tag, så kommer den stiga till 70 grader i innertemperatur.
5 Skär bort svålen på skinkan.
6 Blanda senap, gulor och sirap och pensla el smeta ut smeten så att det täcker hela svålsidan.
7 Strö över ströbröd och kör in i ugnen igen på 230 grader tills den blir gyllenbrun.

 SENAPSSILL

  • 400g strömmingsfiléer
  • Lag:
  • 4 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 4 msk ättikssprit (12%)
  • Senapssås:
  • 1 dl grov stark senap
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 dl olja
  • salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:
1 Dra skinnet av filéerna.
2 Blanda lagen i en skål och lägg i filéerna. Låt stå över natten tills fisken blivit vit.
3 Blanda senap, vinäger och sirap i en skål. Tillsätt oljan lite i taget och vispa väl så att det inte spricker. Smaka av med salt och peppar.
4 Lägg i filéerna i senapssåsen och låt stå minst en dag innan servering.

REVBENSSPJÄLL

  • 1,5 kg revbensspjäll
  • salt och peppar
  • Glaze:
  • 2 dl sirap
  • 1 färsk ingefära (normalstor)
  • 3 msk näger
  • 2 msk farinsocker
  • 2 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:
1 Riv ingefäran fint på ett rivjärn.
2 Tag sen ingefärsmassan och krama ur saften i en kastrull.
3 Blanda i resten av ingredienserna till glazen i kastrullen och koka upp.
4 Salta och peppra revbensspjällen lägg dem i en ugnssäker form.
5 Baka i ugnen på 180 grader.
6 Tag ut spjällen efter en kvart och pensla revbensspjällen med glazen.
7 Kör in i ugnen igen och upprepa penslingen varje kvart tills revbensspjällen är riktigt möra, ca två timmar.