Anna Bergenström lagar kyckling

”Tillagningen är den enklast tänkbara och det blir verkligen gott”

Anna Bergenström har valt väldoftande örtkyckling, som lagas tillsammans med övriga ingredienser i långpanna.
– Det är enkelt, vackert, gott – och det är inte dyrt, säger hon.
Annas mat finns i många hem och hon har sedan första kokboken 1974 gjort det goda livet enklare att ordna för hundratusentals svenskar.
För Söndags läsare har Anna Bergenström valt ett recept ur sin och Fanny Bergenströms bok ”Under valnötsträdet”.
– Jag tycker Fannys örtkyckling allt i ett är en fin och trevlig rätt att servera, tillagningen är den enklast tänkbara och resultat blir verkligen gott, säger Anna.
– Dessutom blir det vackert med svarta oliver och alla grönsaker.

Liksom många av bokens recept bygger det på att allt tillreds i samma kärl. Ett praktiskt sätt att laga mat på, framhåller Anna Bergenström.
Boken är den tredje som är gjord tillsammans med dottern Fanny, som är fotograf och skribent.
Samarbetet började för drygt tio år sedan, med boken ”Vinterns goda ting”.
– Vi upptäckte hur roligt det var, vi diskuterar och bygger upp helheten tillsammans, säger Anna Bergenström.

Till örtkyckling allt i ett går det att välja till egna favoriter att lägga i långpannan för den som önskar. Själv tycker Anna att det är gott med potatis i.
Väl inne i ugnen sköter sig rätten i stort sett själv. Kyckling passar fint den här årstiden och grunden är bra råvaror – och inget onödigt krångel.
Just att den goda maten ska vara enkel att göra har blivit något av Anna Bergenströms signum.
– Jag jobbar därför alltid mycket med receptens utformning.

Här är receptet

Är professor

Namn: Anna Bergenström.
Ålder: 65 plus.
Familj: ”Ja, stor”.
Bor: Äppelviken i Bromma, Stockholm.
Gör: Matskribent (bland annat i DN under 25 år), författare med ett femtontal titlar utgivna, driver förlaget Trio, professor i gastronomi.
Några utmärkelser: Lilla sällskapets journaliststipendium, Gastronomiska Akademiens pris, ”Kärlek, oliver och timjan” vald till Årets kokbok 2002 av Svenska Måltidsakademien.
Mest stolt över: ”Att kunna lära ut att det är lätt att laga mat” ..