Amerikanska smaker – fjärde boken i serien Smaker från hela världen

Skaffa ”Smaker från hela världen” – en unik kokbokssamling med världens bästa recept från Allt om Mat. Varje onsdag kommer en ny kokbok med Expressen för bara 69 kr. Onsdagen den 26 november kommer boken ”Amerikanska smaker.”

I USA finns allt, brukar det heta. När det kommer till maten är det svårt
att inte hålla med. Dels klarar den väldiga kontinenten av att producera
ett fantastiskt utbud av råvaror, dels har den massiva invandringen fört
med sig infl uenser från många olika matkulturer.

"Typiskt amerikanskt"
Hamburgare, hot dogs, Kentucky fried chicken, saftiga stekar, grillad
biff, majs, stekta tomater, pannkakor med lönnsirap, jordnötssmör och
iskylda drycker … allt detta har vi lärt oss att kalla »typiskt amerikanskt«.
Men det är förstås bara en liten del av vad det stora landet i väst kan duka
fram.
De norra delstaterna har ett enkelt och robust kök med rötter i
ursprungsbefolkningens mat – den mättande bönsoppan lever till
exempel ännu kvar. I mellanvästern, där bland annat många svenska
immigranter slog sig ner, finns en matkultur som påminner mycket om
vår egen med betoning på kött, rotfrukter och mejeriprodukter. Ett mer
exotiskt inslag är kanske vildriset, som indianerna en gång lärde de vita
att skörda. I bergstrakternas vildmarker fi nns gott om djur att jaga, och
bär och svamp att plocka.

Hetare i söder
I de sydliga delstaterna är maten hetare, kryddad med influenser
söderifrån – hela den populära texmex-menyn har sitt ursprung här där
mattraditioner från Texas och Mexiko möts. Sötpotatisen hör också hit,
en gång i tiden introducerad av slavarna som tog den med sig från Afrika.
Oavsett vilken landsände man befi nner sig i anknyter mattraditionerna
i USA ofta till stora högtider. Ett exempel är Halloween, som fi ras med
alla upptänkliga varianter på pumpatemat. Festlig, färgrik och fantasifull
som en riktig Hollywoodproduktion ska maten och serveringen då helst
vara!

Enorm marknad
Kanske är det den välutvecklade livsmedelsindustrin som mer än något
annat påverkat vår syn på den amerikanska maten. Pulvermat, konserver,
djupfrysta livsmedel, hel- och halvfabrikat – här finns en enorm marknad
att mätta med mat som i stort sett bara behöver värmas upp. Inget annat
land på jorden ligger lika nära himmelriket som det moderna Amerika i
fast food-älskarens ögon.
Här uppmuntrar vi ändå till att se lite bortom den förenklade bilden.
För i USA fi nns såklart också rätter som lagas från grunden med stor
omsorg och mycket kunnande, som kalkon med delikat »stuffi ng« och
imponerande efterrättspajer.

Fyra kapitel
Boken är indelad i fyra kapitel:
Drycker omfattar allt från iste, milkshake och slush till några riktiga
världskändisar på drinklistan, som Manhattan och Cosmopolitan.
Smårätter innehåller recept som passar som »starters«, mellanmål eller
snacks: wraps, pannkakor, sallader, bagels, sandwichar – och, förstås,
hash brown (Amerikas motsvarighet till svenska rårakor).
Varmrätter bjuder på en del välbekanta favoriter, som caesarsallad
och grillribs med coleslaw, men också en del för oss svenskar ovanligare
recept, bland annat med kalkon i huvudrollen.

Flera söta rätter
Bakat och desserter är ett urval av söta rätter. Flera olika varianter av
cheesecake finns med.
Recepten är inspirerade av den amerikanska matkulturen, men anpassade
till svenska förhållanden. Recepten för fyra personer ger till exempel
inte fullt lika gigantiska portioner som ofta serveras på klassiska,
amerikanska diners … Lycka till!

SMAKPROV UR BOKEN

HÄR ÄR ETT SMAKPROV UR "AMERIKANSKA SMAKER"

Blåbärsmuffins Blueberry Hill

TIPS PÅ RESOR TILL USA

Inspireras av New York

Full rusning till Florida