Älskade knöl!

Potatis är möjligheternas råvara. En underbar knöl som i år hedras av FN som utsett 2008 till det internationella potatisåret.

Fem saker att veta om potatis

  1. Urgammal. Potatis odlas sedan flera tusen år i Sydamerika och det var spanska upptäcktsresande som förde den med sig till Europa på 1500-talet.
  2. Aktuellt. FN har utlyst 2008 till det internationella potatisåret och på många håll i världen hålls potatiskonferenser och potatisfestivaler.
  3. Inte först. I skolan får vi lära oss att det var alings-åsaren Jonas Alström-er som tog potatisen till Sverige 1730. Det stämmer inte. Potatisen fanns tidigare i vårt land, men det var Alströmer som gjorde den populär.
  4. Många namn. Vi svenskar har flera namn på denna kära knöl. Den kallas för jordäpple i norr och pantoffel i Skåne. Päror är också ett vanligt gammalsvenskt namn för potatis, som kommer efter dess likhet i form med just päron.
  5. Skånsk tradition. Ingen midsommar utan färsk- potatis. Traditionen föddes i Mölle i slutet av 1800-talet, där det på badhotellet serverades små fina nypotatisar till midsommar. Potatisen var ansedd som enkel mat, men de fina hotellgästerna i Mölle kunde inte motstå dessa små ny-plockade läckerheter. Därefter spred sig nymodigheten till Stockholm.