AlltOmMat.se:se krönikör nominerad till ”Guldspaden”

Isabella Lövin, krönikör här på AlltOmMat.se, har nu nomimnerats till "Guldspaden" för sin bok "Tyst hav". – Som konsumenter kan vi göra större skilnad för miljön genom att äta närproducerat än genom att välja en miljöbil, tipsar hon.

I höstas vann hon "Stora Journalistpriset" för den uppmärksammade boken "Tyst hav" (Ordfront). Under direktsändningen i Sveriges television från prisutdelningen på Operaterassen tackade hon juryn – ovetande om att restaurangen samtidigt gjorde om menyn inför kvällens festmiddag. Istället för en utrotningshotad fisk serverades Isbella Lövin och hundratals andra gäster kött. Alltid något.

Nominerad för "Tyst hav"

Nu är det dags igen: på fredagsförmiddagen nominerade föreningen Grävande journalister henne till "Guldspaden" för "Tyst hav", som ju handlar om att vi fiskar och äter utan att tänka på miljökonsekvenserna.
Isabella Lövin får beskedet om ännu en prisnominering när AlltOmMat.se ringer upp:
– Wow! Jättekul! För sakens skull, med stort "S", är det är kul och smickrande. Men det är också roligt för mig. Jag har samlat ihop många kända fakta som politikerna egentligen har känt till hela tiden, men jag har grävt en del också – därför är det roligt att nomineras till just "Guldspaden".

"Fråga efter kravmärkt"

Du som läser Isabella Lövin på den här sajten, eller som krönikör i tidskriften Allt om mat, vet hon länge granskat just frågan om fiskarnas framtid. Men det är först nu som den före detta miljöreportern på Expressen fått ett genomslag som gör att alla lyssnar.
– Politikerna har verkligen tagit till sig. Jag har varit inbjuden till riksdagen, naturvårdsverket och fick tala inför hela personalen på fiskeriverket. Jag har också blivit inbjuden till regeringen. Jag tror att debatten nu kommer påverka förhandlingarna om torskfisket som ska ske nästa år, och det är helt fantastiskt att man som journalist kan göra ett sånt avtryck.
Vad kan man göra som konsument?
– Följa världsnaturfondens konsumentguide och bara köpa fiskar som inte riskerar utfiskning. Tyvärr är åtta av tio arter hotade.
Men vare sig världsnaturfonden eller Isabela Lövin manar till bojkott av all fisk.
– Man kan, när man kommer in i en butik, alltid fråga: "Har ni kravmärkt lax?"
– Man kan numera också fråga: "Har ni kravmärkt torsk?".
En sista fråga: vad ska du äta i kväll?
– Ingen aning… jag ska gå in på AlltOmMat.se!

NUVARANDE AlltOmMat.se:se krönikör nominerad till ”Guldspaden”
NÄSTA Drömmen om en egen vingård