Rosévin är fräscht att dricka när solen tittar fram. Här är lite fakta om den rosa drycken.

Det här är rosévin

Rosévin känns igen på den ljusa färgen och den fruktiga smaken och ska alltid  serveras kallt. Namnet kommer från franskans ”rose”, som betyder ros och syftar på dryckens blekröda kulör.

Så beskrivs rosévin

Rosévinets kvalitet bestäms av dess fräschör eller friskhet. Ett vanligt omdöme är att vinet är bärigt och har inslag av exempelvis körsbär eller hallon.

Rosévin görs på tre sätt

Endast i undantagsfall blandas färdigt rött vin i vitt och det får bara ske i Champagne och några få andra kvalitetsvinområden i Europa. Det vanliga sättet att göra rosé är att krossa blå druvor och låta skal och kärnor ligga kvar i musten ett antal timmar. Efter urlakningen tas skalen bort och det rosa vinet får jäsa färdigt. Andra alternativet är att göra som med vitt vin; då man pressar de blå druvorna direkt i stället för att krossa dem så att en del av färgen från skalen hamnar i vinet. Dessa roséviner blir ljusare än de föregående.

Rosé har blivit trendigt

Tidigare sågs rosévin som ett sämre alternativ för dem som inte kunde bestämma om de ville ha rött eller vitt vin. Men sedan bland andra hiphoparna börjat dricka rosé spred sig modet över världen och numera tipsar även vinkännarna om bra sorter. Systembolaget ökade 2007 sin försäljning av roséviner med 1 miljon liter (till 4 021 215 liter), jämfört med 2006. Trenden var densamma året innan då försäljningen också ökade med 1 miljon liter.

Rosévin och mat

Rosé är ett perfekt sommarvin som du läskar dig med när det är varmt ute. Det  unkar inte bara till lättare sallader, utan även till bufféer och stekt fisk eller kyckling.
Det går naturligtvis att blanda drinkar med rosévin, men det fungerar utmärkt som det är, gärna med lite frysta hallon i.

Bra rosévin

Rosévin ska vara så ungt som möjligt, annars tappar det syra och därmed fräschör. Alkoholhalten ska inte vara över 13 procent, för då blir rosévinet för eldigt och strävt. 11–12 procent är lagom.

NUVARANDE Allt om rosévin
NÄSTA Läskande drinkar för soliga dagar