Det är inte bara kockar och receptskrivare som gör ett bra jobb i Matsverige. I år är det en journalist som utmärkt sig särskilt mycket.

På matmässan ”Det goda köket” delade chefredaktör Katrin Alström ut Allt om Mat:s Stora Matpriset. I år gick det till journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson som precis har kommit sin andra bok ”Äkta vara”. Det var med sin första bok ”Den hemlige kocken” han öppnade våra ögon för innehållsförteckning på våra vanligaste livsmedel.

– Man fattar inte riktigt vad som står där och man tror att det kan ju inte vara helt livsfarligt, säger Mats-Eric Nilsson som själv började fundera över det här med innehållsförteckningar när han köpte sig en pistageglass, som visade sig innehålla minimalt med pistage.

– Sedan dess har jag kollat noggrant och till slut blev det en hel bok.

Boken ”Den hemlige kocken” blev en bestseller och Mats-Eric har fått många reaktioner från läsare.

– Jag har fått mejl med listor på varor som folk berättar att de slängt ut efter att ha läst min bok.

Mats-Eric fick också många många mejl och frågor om vad de faktiskt kan äta. Och svaret på den frågan är vad hans andra bok ”Äkta vara”, som kom ut igår, handlar om.

– Jag har gått igenom 150 livsmedel från vin till välling och kollat innehållsförteckningar,

– Det är otroligt intressant läsning, säger Katrin Alström som har hunnit titta i den nya boken.

Läs mer här

Nya bokens egen sajt. Läs mer på www.aktavara.org

Juryns motivering

”Mats-Eric Nilsson tilldelas Allt om Mats Stora Matpris för att han med sin bok ”Den hemlige kocken” väckt en angelägen debatt om innehållet i den industritillverkade maten i Sverige. Driven av ett genuint matintresse och med journalistens nit och tålamod har han fått fram chockerande fakta som skakat om både konsumenter och  producenter. Med kunskap och engagemang leder han också läsaren vidare i jakten på de äkta råvarorna och de hederliga produkterna”