Mattrender kommer och går, men husmors bästa tips består. Här är ett smakprov på hur våra matfunderingar såg ut för snart 40 år sedan.

Nästa år firar tidningen Allt Om Mat 40 år, och ända sedan magasinet startade har frågor om mat och hushåll strömmat in från läsarna. Hur lyckas man egentligen med sufflén, och hur beräknar man åtgången av räkor till sina gäster? Här är ett utdrag ur vad läsarna undrade över under 70- och tidiga 80-talet i spalten Ring och Skriv.

 

Hur länge kan jag spara torkad svamp?

Jag har torkad svamp kvar ända från förra året och nu undrar jag om den fortfarande är användbar. Hur länge håller sig torkad svamp?
Birgitta M

Svar:

Ligger svampen bara på torr och bra förvaringsplats håller den sig mycket länge. Den kan vara fullt användbar efter flera år. Den bör dock helst inte mörkna allför mycket. Bra att förvara i är till exempel en plåtburk med tätt lock.
Birgitta Rydin i Allt Om Mat nr 14, 1972

 

Hur länge håller sig falukorven?

För lite sedan hade min affär ett extraerbjudande om falukorv. Den var så billig, att jag passade på att lägga upp ett litet lager i frysen. Nu undrar jag hur länge korven håller sig utan att smakförändras.
L Bengtsson

Svar:

För inte så länge sedan kom ett meddelande från Slakteriförbundet Scan där det stod så här: Att göra storköp på korv och stoppa in i frysen för framtidsbruk, är inte något som Scanfolket vill rekomendera. Smaken på korvsortersom falukorv, wienerkorv, prinskorv med flera försämras tyvärr vid långtidslagring i frysen. Ett billigt storköp kan alltså bli dyrt.

Ja, ja, tänkte vi på tidningen, två till tre månader håller den sig ju säkert utan att någon smakförändring inträder? Men så läste vi vidare i papperen: Vill man absolut frysa in korv, bör det vara i obruten förpackning som förvaras i frysen högst några veckor. Vi ringde upp Scan och fick då höra att härskningsproceduren börjar redan efter tre till fyra veckor i korv typ falu-,wiener- och prinskorv som förvaras i frys. En del människor är känsliga för härsken smak, och därför har Scan satt den gränsen. I kyldisk kan korven ligga i oöppnad drygt två veckor enligt datummärkningen. Det är väl här problemet ligger. Fabrikanten vill gardera sig för den korv som köps i slutet av förbrukningstiden och som sedan läöggs ner i kundens hemmafrys. Då kan vi också förstå, att korven inte bör ligga mer än några veckor. är korven däremot pinfärsk då den fryses in, håller den sig två till tre månader i frysen.
Birgit Hemberg i Allt Om Mat nr 4 1983

 

Varför blir blockchokladen grynig?

När jag smälter blockhoklad blir resultatet då och då helt misslyckat. Chokladen smälter inte utan blir en tjock, grynig massa. Jag har haft den i vattenbad i rostfri skål, men jag har också provat att lägga den direkt i tjockbottnad kastrull eller i ugnen. Var ligger felet?
Nina Johansson

Svar:

Chokladen är mycket känslig för stark värme, och bör därför alltid smältas i vattenbad. Låt vattenbadet sjuda, inte koka häftigt. Chokladen är också känslig för vattenånga. Bästa sättet att undvika vattenånga är att ställa skålen i en liten kastrull så att skålen täcker öppningen helt och inte når ända ner till vattnet. Det kan ta en stund att smälta chokladen, men låt det bara ta sin tid så kommer resultatet att bli fint.
Birgitta Rydin i Allt Om Mat nr 4, 1978

 

Hur beräkna åtgången av räkor?

Jag tänkte bjuda på räkor med smör, bröd och ost som enda rätt på kvällen. Hur mycket beräknar man per person?
Erik

Svar:

Normalt räknar man med att 1 kg räkor räcker för fyra, det vill säga 250 g per person. Ska det vara ett mål som mättar kan man dock gardera sig med upp till 300 g per person.
Birgitta Rydin i Allt Om Mat nr 9, 1976

 

Hur får jag sufflén att hålla?

Jag tycker om att bjuda på sufflé ibland, det är lite spännande och extra. När jag kikar genom fönstret i ugnsluckan ser den alltid lika pösig och vacker ut. Men ibland hinner den säcka ihop innan jag fått den på bordet. Om inte förr blir den förskräckligt tråkig så snart man satt skeden i den. kan man göra något åt detta?
Lena Andersson

Svar:

Använd gärna recept med äggkräm istället för bara hårdvispade äggvitor, då blir sufflén mer stabil. Alldeles bergsäker kan man förstås aldrig vara med en sufflé – där ligger väl lite av spänningen och charmen med att laga den här rätten.
Här är några tumregler att tänka på:

  • Gör inte för stora suffléer, 8 äggvitor är maximalt.
  • Ingredienserna som blandas i en sufflémassa måste vara mycket finfördelade och utkörda till en smidig puré.
  • Det får inte vara korsdrag i köket när ni tar ut sufflén. Öppna och stäng ugnsluckan varsamt och ta ut sufflén lika varligt.
  • Innan ni serverar sufflén så skåra den gärna med en vass kniv. Och uppläggningsskeden ska vara så vass som möjligt.

Birgitta Rydin i Allt Om Mat nr 17, 1971

NUVARANDE Allt Om Mat svarar på frågor från 70-talet
NÄSTA Lyxa med dipp och chips