Saft, gelé, curd och kaka – allt blir syrligt friskt och gott med fläder. Passa på att plocka en smak av sommar, nu när skördetiden är här.

Fläderbuskar kan växa sig höga som träd, ända upp emot åtta meter. De växer vilt i nästan hela Sverige även om de är vanligast i Skåne. Där blommar de i månadsskiftet maj–juni och kallas för hyllebuskar. Längre norrut kan det dröja till mitten av juli innan flädern slår ut.

fläder

Du som inte har tid att ta hand om skörden meddetsamma kan frysa in blommorna. Det går utmärkt att koka saft vid ett senare tillfälle. Använd då klasarna otinade.

”Äkta” fläder ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder, som båda är giftiga! Den ätbara flädern känns igen på sina gräddvita blommor, vita ståndarknappar och grenarnas vita märg. Druvfläder blommar tidigare och buskens grenar har brun märg. Sommarfläder blir bara drygt meterhög och har röda ståndarknappar.

Flädersaft

Flädersaft

Foto: Ulrika Pousette

Recept på flädersaft.

Flädercurd

flädercurd

Flädergelé

flädergelé

Recept på flädergelé.

Frisk fläder- och äppeldessert

Frisk fläder- och äppeldessert

Flädercheesecake

Flädercheesecake

Foto: Ulrika Pousette

Recept på flädercheesecake.

Av Carina Wall Foto: Ulrika Pousette

 

NUVARANDE Allt det här kan du göra med fläder
NÄSTA När du har tröttnat på rabarerpaj – här är recepten som du kan prova då