Alexandra Zazzis sommarsköna rätter

En lyxig sommarlunch med tjejerna eller en skön fikastund med familjen? Alexandra Zazzi tar vara på alla tllfällen att njuta av den goda sommarmaten. Här bjuder hon på sina bästa recept.

Den planerade utflykten

”Jag älskar att äta på otippade platser och tycker om att packa en riktigt genomarbetad picknick med känsla för de små detaljerna. Allt noggrant i snygga förpackningar, fina kuddar, färgglada servetter och riktigt god mat. Känner mig lite som Madicken, i Carl Larsson-miljö, skira vackra färger med goda vänner. Goda spett passar alltid på utflykten.”

Lätthalstrade laxspett på citronsallad

Alexandras snabbgravade kryddlax

Imponera med en lyxlunch

”Ibland vill man bjuda på det där lilla extra, kanske till några nära vänner eller en sommarflört ute i bersån. Denna rätt ser läckert inbjudande ut och passar bra att servera till sommarens rosé.”

Parmalindad krabbkaka med meloncarpaccio

Jag jobbar men barnen behöver en riktig lunch

”Jag vill slå ett slag för lagade luncher på sommaren. Det är tufft att hinna med allt, men barnen är lediga i 10 veckor, jag  i fyra. Innebär det att de ska äta mackor till lunch hela sommaren? Hur kan jag få dem att laga goda måltider? Bästa sättet är att lära dem är att ge dem hjälp på vägen. Genom att förbereda måltiden som legobitar kan barnen tycka att det är kul att själva laga sin mat. Här är en lätt och god lunch som är barnsligt enkel att sätta ihop.”

Kalvfärsbiff med pastasallad på tomat och spenat

Salta fikastunder

”I takt med att vi allt oftare reser utomlands, tar vi till oss nya vanor. Vid spontana stunder tillsammans i länderna runt Medelhavet bjuds det oftare på vin, ost och salame än sju sorters kakor. Här kommer ett gott grovt bröd tillsammans med mjuk, mild getost. Slå er ned och njut en lummig eftermiddag när sommaren är som bäst. Servera gärna mineralvatten, öl eller väl kyld rosévin till.”

Lantbröd med frukt och nötter

Lökrullad getost

Söta fikastunder

”Mammas flädersaft och hembakt står i en klass för sig. På något vis smakar kakor och tårtor godare på sommaren. Kanske är det för att familjen är samlad och fikastunden blir till en fin fest? Eller för att humlorna surrar och rosorna blommar. Vintern känns härligt avlägsen. ”

Chilibrownie med lingongrädde i strut

 

Alexandras nya kokbok kommer i höst

Namn: Alexendra Zazzi.
Ålder: 41.
Familj: Maken Peter och barnen Sebastian, 14, och Jonathan, 12.
Bor: Göteborg.
Gör: Kock och kokboksförfattare, driver restaurang La Stazione i Partille, utanför Göteborg.
Aktuell: Med en ny matbok i höst.

NUVARANDE Alexandra Zazzis sommarsköna rätter
NÄSTA Typiskt svenskt!