Alexander Sjögren blev Årets kock 2009

Kvällens lyckligaste man i kockmössa heter Alexander Sjögren och kommer från Oskarshamn.

Alexander Sjögren heter vinnaren i Årets kock 2009. Med sin räk- och fänkålsbakade sej med musseldumplings vann han juryns hjärta.

Alexander Sjögren jobbar på Vendel at Mötesplats Österlen, Löderup. Han vinnande rätter var: "Tartar på råräka och confiterad hönsgula, räk- fänkålsbakad sej samt lättrökt musseldumpling. Kålvariation i olika texturer samt varm pepparrotsfil i dinkel. Serveras med skaldjursbuljong smaksatt med brynt kål."

Den här rätten har han övat på ett antal gånger innan tävlingsdagen. Alexander kommer från Oskarshamn och arbetar på Vendel Ales stenar och förra året fick han brons i samma tävling. Han var den enda i 2009 års upplaga av Årets kock som ställt upp i tävlingen tidigare. Annars var startfältet nytt.
  – Kul med många nya ansikten, tyckte förra Årets kock Tom Sjöstedt, som nu lämnar över stafettpinnen.