Lär dig hitta felen i flaskan. Vinexperten Gunilla Hultgren Karell förklarar hur.

Det händer då och då att vinet i flaskan blir dåligt. Det behöver inte påverka smaken och behöver inte heller vara farligt men det är bra att känna till kännetecknen.

Här är de vanligast förekommande felen:

Skönhetsfel

Mognadsfällning
Mognadsfällning kan se ut som grumliga flagor. Det drabbar framförallt viner som lagrats en tid. Det är inget farligt och påverkar inte vinets smak – däremot ser det inte så trevligt ut i glaset. Häll försiktigt över vinet på en karaff så brukar det mesta av fällningen bli kvar i flaskan.

Vinstensfällning
Om vinet inte kylstabiliserats kan vinsyran förena sig med kalium som funnits i druvan. Då bildas vinsten som ser ut som kristaller eller glassplitter. Det är inget farligt och påverkar inte smaken. Dekantera vinet innan servering.
 

Defekter

Kork
Det kan uppstå en reaktion mellan ämnen i naturkorken och vinet i flaskan som gör att vinet både doftar och smakar ungefär som unken källare eller instängd garderob. Man känner det nästan alltid direkt i doften. Gå tillbaka till Systembolaget med vinet och byt ut det eller få pengarna tillbaka.

Oxidation
Vinet oxiderar om det till exempel läcker in luft genom en otät kork. Vita viner blir bruna. Smaken blir slapp och ofräsch, torr och saknar frukt. Byt ut flaskan på Systembolaget.

Ättiksyra/etylacetat
Det har kommit syre med bakterier i vinet som omvandlar alkohol till ättiksyra. Som sedan kan gå vidare att bli till etylacetat. Det doftar och smakar ättika och salubrin. Bara att byta ut flaska med innehåll.

Efterjäsning
En oönskad efterjäsning kan ta fart i flaskan på grund av att det kan ha funnits kvar lite jäst och restsocker. Vinet luktar och smakar jäst och blir lite bubbligt. Lämna tillbaka flaskan.

NUVARANDE Akta dig för flaskor med fel
NÄSTA Vinn din egen Nigella Express