Här är några av de uttryck som ofta används för att beskriva ett vin.
Arom – Det unga vinets doft som härstammar direkt från druvan.
Bouquet – Det mogna vinets doft. Den karaktäristiska doften som skapas genom vinets utveckling i fatet och på flaskan.
Burdust – Säger man om ett obalanserat vin som ofta har mycket alkohol och tannin, men för lite frukt och syra.
Fatkaraktär – Om viner med en tydlig ton av rostning, nysågat virke, smörkola eller vanilj. Kommer från lagring och/eller jäsning på ekfat.
Generöst – Om ett vin som är rikt på smak och doft, ofta med mycket fruktsötma.
Knutet – Om unga viner som ännu inte utvecklat sin potential.
Kropp – Ett fylligtvin kan sägas ha stor eller liten kropp. Då menar man tyngden och fylligheten som vinet får i munnen.
Längd – Hur länge smaken ligger kvar i munnen.
Oxiderat – Ett vin som blivit surt genom för mycket kontakt med luftens syre.
Tannin – Ger en sträv och bitter smak som kommer från druvskalen vid jäsningsprocessen. Tanniner är det som ger vinet stadga och hållbarhet. Cabernet Sauvignon till exempel är en tanninrik druva.
Volatilt – Om ett vin med ett stick av vinägerdoft som ofta försvinner vid luftning.
- Så ordnar du egen vinprovning
- Fyra fynd på halvflaska
- Snabba vintips till maten
- 10 favoriter till sommarbuffén
- Bäst i test! tio öl till kräftorna