Sushi maki på svenska
4 portioner
cirka 45 minuter + tid för avkylning av riset
250 g sushiris
2 msk risvinäger
2 msk strösocker
1 msk wasabi & sesamkrydda, Santa Maria
1/2 gurka
1 morot, skalad
200 g räkor, skalad vikt
4 noriblad
Sås:
1 dl sushisoja
2 msk sesamfrö
1/4 röd chilifrukt, skivad
Tvätta händerna noga innan du börjar arbeta med tillverkningen av sushi.
Gör så här (finns även beskrivet i bildspelet ovan):
- Koka riset. Skölj och koka sushiriset enligt anvisningar på förpackningen. Värm risvinägern och lös upp sockret i det. Blanda med det färdiga riset. Låt kallna.
- Bred. Lägg ut noriblad med den blanka sidan nedåt, ett i taget på bambumattan eller tunn kökshandduk. Fördela 1/4 av riset, men inte ända upp i översta kanten – lämna cirka 6 centimeter. Platta till.
- Krydda. Strö över 1/4 msk wasabi och sesamkrydda på riset.
- Dela. Dela gurka längs med och kärna ur den med ett kuljärn eller tesked. Skär i tunna stavar.
- Skär. Skala och skär moroten i långa tunna stavar. Koka dem i lättsaltat vatten, cirka 1 minut. Skölj av i kallt vatten. Lägg ett par gurk- och morotsstavar på nedre delen av riset.
- Hacka. Grovhacka räkorna och fördela ovanpå gurkan.
- Rulla. Rulla samman noribladen med hjälp av bambumattan eller handduken. Fukta noribladen med vatten på den översta kanten, så att rullarna håller samman. Lägg dem övertäckta i kylen. Skär sedan upp dem i 3 cm tjocka bitar. Servera med sushisoja blandad med sesamfrö och skivad chili.
Redskapen du behöver
- Kastrull
- Måttsats
- Bambumatta
- Kniv
- Skärbräda
- Skål
- Sked