9 hälsofördelar med grönkål du inte visste om

Grönkål syns allt oftare i svenska matvarubutiker och har seglat upp som en av de mest populära råvarorna i Hollywood, och det kan vi mycket väl förstå. Grönkål är nämligen en kalorisnål supergrönsak, fullproppad med vitaminer och mineral som din kropp behöver. Visste du att grönkål kan hjälpa dig att gå ner i vikt samt skydda dina ögon från att utveckla grå starr?

Grönkål syns allt oftare i svenska matvarubutiker och har seglat upp som en av de mest populära råvarorna i Hollywood, och det kan vi mycket väl förstå. Grönkål är nämligen en nyttig och kalorisnål supergrönsak, fullproppad med vitaminer och mineral som din kropp behöver.

9 nyttiga anledningar till att äta mer grönkål

1. Grönkål motverkar grå starr

Genom att äta grönkål kan du minska risken för att din syn försämras. Grönkål innehåller nämligen både lutein och zeaxantin som kan skydda ditt öga mot grå starr, enligt en studie från University of Maryland Medical Center. Enligt studien kan grönkål även motverka förändringar i gula fläcken

2. Är fullproppat med kalcium

Allt fler upplever sig vara känsliga mot laktos och väljer bort mjölk, som är en god källa till kalcium, i sin dagliga kost. Men visste du att grönkål enligt en studie från The American Journal of Clinical Nutrition innehåller mer kalcium än mjölk? Enligt studien är grönkål överlägsen såväl mjölk som andra grönsaker i att hjälpa kvinnor ta upp sin dagliga dos kalcium

3. Grönkål är toppen vid detox

grönkål hälsofördelae

Källa

Grönkål är inte bara fullproppat med näringsämnen, det innehåller också 67 glukosinolater som kan göra att levern fungerar bättre. Enligt en studie från Linus Pauling Institute ska glukosinolater aktivera utresande enzymer i levern, som är viktiga när du detoxar. Grönkål kommer tvåa efter brysselkål på listan av grönsaker som innehåller mest glukosinolater.

4. Grönkål innehåller flavonoider

Flavonoider har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Orsaken är att är både anti-inflammatoriskt och proppat med antioxidanter som kan skydda mot olika former av cancer. Den goda nyheten är att grönkål innehåller 45 olika flavonoider.

5. Hjälper dig gå ner i vikt

Grönkål leder ligan av hälsosamma grönsaker som kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Grönkål innehåller nämligen bara 50 kilokalorier per hundra gram och innehåller dessutom massor av vitaminer, fiber och vitamin C.

6. Grönkål är den ultimata grönsaken

supergronsak

Källa

Enligt Center for Science in the Public Interest i Washington D.C är grönkål den nyttigaste grönsaken.  En kopp grönkål innehåller förutom en mängd vitaminer och mineraler 5 gram fibrer, 0 gram fett och 3 gram protein.

7. En bra källa för omega-3

Kål innehåller dessutom ALA som i kroppen kan omvandlas till de nyttiga omega-3-fettsyrorna DHA och EPA. Omega-3 motverkar risken för dig att drabbas av hjärtsjukdomar och cancer och fettyran DHA ska motverka depression, demens och schizofreni. Du hittar även stora mängder omega-3 i feta fiskar som lax och makrill.

8. Sänker ditt kolesterol

Precis som andra gröna grönsaker visar forskning att kål kan sänka ditt kolesterol. När du äter kol utsöndras gallsyra som bidrar till att sänka dina nivåer av det dåliga LDL-kolesterolet.

9. Grönkålschips är fantastiskt gott!

gronkalschips

Nu har nog alla förstått att kål är en nyttig super-råvara. Faktum är att kål dessutom är en riktigt rolig grönsak att tillaga.

Behöver du fler tips på vad du kan göra med grönkål?

Mixa ner kål i en smoothie, gör grönkålschips till fredagsmyset eller varför inte göra en värmande grönkålssoppa? En grönkålsgratäng passar också utmärkt till både buffén och till julbordet.

 

Här hittar du massor av recept med grönkål!