80-talets glada dagar bjöd på en himla massa fantastisk mat. Vissa rätter lagas fortfarande flitigt runt om i landet medan andra är mer bortglömda, men alldeles för bra för att försvinna bort helt från våra menyer. Här är maten vi saknar, älskar och minns med glädje (vem vill inte gå på ostfest till exempel?)

Här kommer ett urval av några matfavoriter från 80-talet som verkar försvunnit från de svenska matborden – men som vi fullkomligt älskar!

1. Guacamole toppat med räkor serverat i avokadoskalet

En förrätt som aldrig kan bli fel.

avokaderakor

Källa: Allt om Mat, nr 9, 1979

2. Krustader, fyllda med just din favorit

Så lätt och gott!

krustader

Källa: Glad i mat, nr 5, 1988

3. Skaldjursförrätter serverade i snäckskal.

Super-80, men härligt havsinspirerat och charmigt.

snacksfat2

Källa: Allt om Mat, nr 11, 1983

4. Grönsaksdipp

Vem behöver chips när man har det här?

gronsaksdipp2

Källa: Thinkstock

 

5. Varma mackor

Efter skolan, till soppmiddagen eller bara som den är. Kan aldrig bli fel, det är ju mackor i ugn!

varmamackor

Källa: Allt om Mat, nr 9, 1981

6. Ostfondue

Doppa något gott i något annat gott. Kan bara bli succé.

fondue

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1987

8. Kalvfilé Oscar

Serveras alldeles för sällan nuförtiden.

kalvfileoscar2

Källa: Allt om Mat, nr 14, 1982

9. Hawaii-kassler!

Klassikern i ugn med ananas är hur gott som helst.

kassler

Källa: Allt om Mat, nr 13, 1983

10. Fläskfilé indiana – currygrytor med banan och ananas

Väldigt mycket 80-tal, men också väldigt gott.

kottgryta

Källa: Allt om Mat, nr 5, 1985

11. Eller kreolskt!

Varför gör vi inte det här lika ofta längre?

kreolskarakor

Källa: Glad i Mat, nr 5, 1986

12. Varför krångla till det med 3-rätters och flashiga menyer när man helt enkelt kan ha en ostfest?

Bjud på alla dina bästa ostar med tillbehör – garanterad succé!

ostfest

Källa: Allt om Mat, nr 1, 1989

13. Paj eller quiche

Fyll med vad du vill, men 80-talsklassikern ost- och skinkpaj är aldrig fel.

paj

Källa: Allt om Mat, nr 9, 1979

14. Rostbiff och potatisgratäng

Sinnessjukt gott. (Och minns ni gratängformen? Så härlig!)

rostbiff

Källa: Den goda maten, nr 2, 1984

15. Smörgåstårta

Borde verkligen inte begränsas till skolavslutningar och studenten.

smorgastarta

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1985

16. Tournedos, klyftpotatis och grönpepparsås

En fantastisk festmåltid som borde få vara med lite oftare.

tournedos2

Källa: Allt om Mat, nr 4, 1985

17. Biff stroganoff

En riktig klassiker som kan serveras både till vardags och fest.

biffstroganoff

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1983

18. Chili con carne

Går aldrig ur tiden.

chiliconcarne

Källa: Allt om Mat, nr8, 1981

19. Crepes, varför har vi glömt bort crepes?

Eller ”fyllda pannkakor från USA”, som den kallades i Allt om Mat 1983.

crepes

Källa: Allt om Mat, nr 12, 1983

20. Inbakad fläskfilé

Kanske den härligaste rätten från 80-talet av alla.

flaskfile

Källa: Allt om Mat, nr 6, 1984

21. En simpel fläskkotlett är inte att förringa.

flaskkotlett

Källa: Allt om mat, nr 9, 1981

22. Efterrätterna från 80-talet ska icke glömmas!

Hembakt rulltårta, hur härligt?

rulltarta

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1983

23. Flarn av alla dess slag, ge oss mer!

flarn

Källa: Allt om Mat, nr 4, 1981

24. Saker i glas!

Det spelade inte så stor roll att fruktsalladen, den konserverade frukten eller glassen och grädden inte var så himla kul egentligen, men serverades det i ett coctailglas blev allting superfestligt. Helt klart något att återuppta!

matiglas

Källa: Allt om Mat, nr 6, 1983

25. Men kanske allra mest av allt saknar vi hajkbananen.

GE OSS MER HAJKBANAN!

choklaribanan

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1985

Mer nostalgi och läckra recept? Missa inget – gilla oss på Facebook

NUVARANDE 80-talsmaten vi minns – 25 populära recept från 80-talets Allt om Mat
NÄSTA Senaste frukosttrenden – så gör du klassikern pocherade ägg