Har du bananer hemma som är på väg att bli övermogna - eller som redan är det. Lugn, de går fortfarande att äta! Här hittar du sju goda recept.

1. Banankaka

Annas saftiga banankaka är lätt att baka och en riktig klassiker till fikat. Har du bananer som är på väg att bli övermogna är de perfekta i banankaka! Se receptet här.

Saftig banankaka

Foto: Ulf Svensson

 

2. Morots- och bananmuffins

Inte lika söta som vanliga muffins. Perfekt som nyttigt mellanmål! Se recept här

Morots- och bananmuffins

Foto: Ulrika Ekblom

3. Bananfritters

En snabblagad efterrätt som är otroligt gott och som passar extra bra att göra på övermogna bananer. Stek dem i olja och servera med glass. Bitar av färsk ananas är också goda att fritera på detta sätt. Se recept här.

Bananfritters

Foto: Ulrika Pousette

4. Bananpannkakor

Nyttiga, goda och mättande. Allt som behövs är banan och ett par ägg. Ha gärna i lite goda smaksättningar så som kanel och kardemumma. Och vill du ha dem extra mättande – mixa också i lite havregryn. Se hela receptet här. 

bananpannkakor

5. Raw chokladglass ­med banan- och jordnöts­glass

Banan ger fin sötma tillsammans med agavesirap i detta recept på raw chokladglass.

raw-chokladglass

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

6. Vegansk smoothie med blåbär och ingefära

Denna blåbärsmoothie med banan och ingefära är flytande vitaminer för både stora och små. Se recept här

Vegansk smoothie med blåbär och ingefära

Foto: Sandra Lee Pettersson

7. Banan- och chokladkaka

Banan i denna smet gör chokladkakan ­extra saftig och god. Se receptet här.

Recept på banan- och chokladkaka.

Foto: Per Ranung