Persilja
Foto: ©nolonely - stock.adobe.com
Persiljan innehåller rikligt med A- och C-vitamin, samt järn och kalcium. Gör din egen persiljepesto eller toppa salladen med persiljebladen.
Recept: Sparrisfritters med persiljepesto
Gräslök
Foto: ©spacemonkeypics - stock.adobe.com
Gräslök växer i södra och mellersta Sverige längs med kusten. Växten är rik på A- och C-vitamin. Finhacka löken till smörgåsar och sallader eller som krydda i såser som baseras på majonnäs eller gräddfil. Den går också utmärkt att garnera soppor med. Färsk gräslök i en kruka kan hålla sig drygt i en vecka om den förvaras svalt. Avklippta knippen håller sig cirka en dag i rumstemperatur.
Recept: Gräslökspanerad kolja
Rädisa i knippe
Foto: ©iaroshenko - stock.adobe.com
Rädisan är rik på zink och C-vitamin, det är två ämnen som stärker immunförsvaret. Rotfrukten kan hålla sig fräsch i ett kylskåp runt en vecka om man tar bort blasten. Rädisan passar utmärkt att lyfta en sallad eller pasta med.
Recept: Sallad med rädisor, sugarsnaps och fänkål
Ramslök
Foto: ©Elisabeth Coelfen - stock.adobe.com
I april är det hög tid att gå ut och plocka ramslök. Den finns framför allt i södra delarna av Sverige och på Gotland och Öland. Tänk bara på att den är fridlyst i Blekinge. Ramslöken kan man pickla och fritera och använda som smaksättning i sallader, soppor, grytor och pajer.
Recept: Ramslökssoppa med gräddfil
Recept: Solfröotto med ramslök
Nässla
Foto: ©Alfonsodetomas - stock.adobe.com
Nässlor innehåller mycket zink, kalcium och magnesium. Dessa ämnen hjälper kroppen att reglera ämnesomsättningen och blodtrycket. Det bästa med nässlan är att man kan plocka den själv ute i naturen. Förutom att göra klassikern nässelsoppan kan man också använda nässelbladen i smoothies.
Förvälla och torka nässlor – så här gör du!
Recept: Smörstekta nässlor
Purjolök
Foto: ©mahey - stock.adobe.com
Purjolök som är odlad i Sverige går att hitta i butikerna från tidig vår. Purjolöken innehåller både bra ämnen som C-vitamin och järn. Använd den rå i sallader eller gratinera. Du kan också stuva den till soppor och pajer.
Recept: Potatis- och purjolöksrösti
Källa: Äkta vara, Gårdsnära, Allt om trädgård, Må bra, Säsongsmat, Spisa