Ägg är billigt, gott och enkelt att tillaga. Till råga på allt är ägg dessutom väldigt nyttigt. Visste du till exempel att ägg är bra för hjärnan och att ett ägg till frukost varje morgon kan hjälpa dig att hålla vikten? Allt om mat listar sex orsaker till varför ägg är världens bästa mat.

1. Ägg är fullproppat med näring

croque monsieur

Källa

Visste du att ägg är fullproppat med nyttiga vitaminer, mineraler, bra fetter och proteiner? Genom att äta ett ägg om dagen får du i dig flera nyttiga B-vitaminer, A-vitamin samt selen. Ett normalstort ägg innehåller enbart 77 kilokalorier, men hela 9% av den rekommenderade dagliga dosen B12. Nästan alla näringsämnen sitter i äggulan och äggvitan mestadels består av protein. Så ät hela ägget om du vill få i dig alla nyttigheter!

 

2. Ägg är bra för hjärnan

omelette

Källa

Ägg innehåller näringsämnet kolin som är bra för hjärnan. Kolin är ett mindre känt näringsämne som ofta buntas ihop med B-vitaminer. Ett lågt intag av kolin kan öka risken att drabbas av leversjukdomar, hjärt och kärlsjukdomar samt påverka de neurologiska funktionerna i hjärnan negativt.

 

3. Ägg kan sänka ditt kolesterol

oeufsencocotte

Källa

Ägg förföljs av ett oförtjänt dåligt rykte då det sägs höja ditt kolesterol. Ett enda ägg innehåller nämligen 212 mg kolesterol, vilket är väldigt mycket i jämförelse med andra livsmedel. Men faktum är att kolesterolet i ägg höjer halterna av det nyttiga HDL-kolesterolet i blodet och omvandlar det dåliga LDL-kolesterolet till mindre farligt kolesterol. Studier visar dessutom att en hög äggkonsumtion kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

 

4. Ägg till frukost kan hjälpa dig att gå ner i vikt

frukost

Källa

Enligt flera studier kan ägg hjälpa dig att gå ner i vikt. Personer som äter ägg till frukost tenderar nämligen att känna sig mätta längre och därmed att äta färre kalorier under de 36 timmar som följer. En orsak till detta är att ägg innehåller minimalt med kolhydrater men mycket proteiner och fetter, som håller dig mätt länge.

 

5. Ägg är en bra proteinkälla

skalmedagg

Källa

Proteiner fungerar som kroppens byggstenar. Proteiner består av 21 olika aminosyror. Nio av dessa aminosyror kan kroppen inte producera själv och måste tas in via kosten. Ägg innehåller alla dessa aminosyror och är därmed en fantastiskt bra proteinkälla.

 

6. Ägg skyddar dina ögon

pannkaka

Källa

Ägg innehåller antioxidanterna lutein och zeaxantin som kan skydda dina ögon. Lutein och zeaxantin kan förebygga risken att drabbas av starr samt dramatiskt minska risken att drabbas av förändringar i gula fläcken.