6 knep som håller dig ung

Så här kan du själv föryngra dig – hemligheten är att du gör och äter sådant som sätter fart på dina signalsubstanser:

  1. ”Motionera” dina känslor. Om du stoppar undan ilska, skuld och stress skapas en inre press som påverkar signalsubstanserna och immunförsvaret negativt. Svenskar har ofta noradrenalinbrist – kanske för att vi är för dåliga på att slå näven i bordet.
  2. Ät bra, helst ekologiskt. Fisk, vilt kött, lokalt producerat nötkött, frukt och grönsaker. Skippa raffinerat socker, vitt mjöl och all färdigmat.
  3. Ta extra B12 om du är stressad. Karin Edberg tar själv en rejäl dos när hon känner sig hängig. Eftersom det är vattenlösligt kissas överskottet ut. Behövs för det centrala nervsystemet. Förebygger demens. Finns bl a i kött. Vegetarianer behöver ta tillskott.
  4. Ta extra vitamin D3. Brist kan leda till benskörhet. På sommaren kan du bygga upp ett lager genom att sola och bli röd, men för att minska risken för hudcancer kan du i stället ta extra vitamin D3 på vintern.
  5. Grunda med en daglig dos multivitamin och mineraler.
  6. Ta extra Omega 3. Bra mot allt men särskilt vid hjärtbesvär. Finns i fisk men köps med fördel i kapslar. Tips: Kolla om kapslarna innehåller Omega3 av god kvalitet genom att lägga en i frysboxen över natten – är den fort-farande mjuk nästan morgon är den okej.