Drick ditt bubbel på rätt sätt så blir det ännu godare.

 

1. Kolla temperaturen. Servera bubbelviner kylda men inte iskalla. En tumregel är att ju lägre kvalitet på bubblet, desto kallare serveringstemperatur… Champagne smakar bäst vid 8–10 grader, en enklare cava kan gärna serveras vid 6–8 grader.

 

2. Smala glas. Mousserande viner kommer bäst till sin rätt i höga glas som är avsmalnande upptill. 


3. Gott med ost.
Champagne och ost är en höjdarkombination. Prova med en syrlig och lite sträv getost av god kvalitet tillsammans med ett glas torr champagne. Très bon!

4. Luta flaskan. Öppna flaskan försiktigt. Skruva loss stålgrimman, håll flaskan lutad från dig och håll hela tiden emot korken, så att den inte flyger iväg okontrollerat. Vrid flaskan försiktigt och håll emot när korken lossnar av trycket i flaskan. Med ett elegant pys är flaskan öppnad och inga dyrbara droppar har gått till spillo.

5. Spara. Om det mot förmodan skulle bli champagne kvar i flaskan, går det fint att spara i kylskåpet ett par dagar. Bubblorna blir något mer stillsamma, men smaken är det inget fel på. Bäst är det om man har en speciell champagnekork som man kopplar på flaskan, men det fungerar med någon annan förslutning också.