I annonssamarbete med LAVAZZA

En kaffe på maten? Ja, tack! Att få till en kopp kaffe som smakar gott och ser god ut är en konst – men inte omöjligt. Vi ger dig tipsen som gör dig till ett riktigt kaffeproffs!

Vare sig du är den som behöver en kopp bryggkaffe för att vakna till på morgonen – eller om du är kaffeälskaren som gärna nördar in dig på bönor, olika rostningar och tillredningstekniker, ska upplevelsen vara lika härlig. Låt den här tipslistan hjälpa dig till att bli din egen barista!

1. Brygg svagare kaffe

Nu för tiden kokar man lätt för starkt kaffe, vilket bedövar våra smaksinnen. Testa att tillreda kaffet med en skopa mindre. Med ett svagare kaffe har du möjlighet att känna vad kaffet verkligen smakar.

Tänk på att ett torrt filter kan göra så att kaffet smakar papper, därför är det bra att förfukta det innan du tillreder kaffet.

Tips! Vill du ha mer inspiration till att tillreda den perfekta koppen kaffe, spana in filmen längst ner.

2. Förvara i originalförpackning

Kaffe mår bäst av att förvaras svalt och mörkt, men inte i kylen för då stelnar oljorna i kaffet. Att låta kaffet stå i en plåtburk på diskbänken funkar, så länge kaffet får vara kvar i försluten originalförpackning. Det hjälper till att behålla aromerna.

Stora påsklämmor är toppen när du ska försluta originalförpackningen som kaffet förvaras i.

3. Mal dina egna bönor

Egentligen finns det inget rätt eller fel, men skillnaden mellan färsk- och färdigmalt kaffe är stor. Tänk ungefär som färsk och torkad pasta. Det färskaste kaffet är det som du maler precis innan du tillreder det, vilket gör upplevelsen mer smakrik.

Stressiga morgnar? Lavazza har kaffebönor, bryggkaffe och kaffekapslar till samma goda kvalitet. Bara för dig att välja det som passar dig bäst.

4. Undvik skållhett kaffe

Det allra godaste kaffet är det som fått stå och dra sig en liten stund innan det dricks upp. Då får du en chans att känna fler smaktoner. Ett superhett kaffe bränner gommen, vilket gör så att du tappar alla smaksinnen.

Låt kaffet vila en stund så det får rätt temperatur, på det sättet framhävs kaffesmaken bäst. Om du vill smaksätta ditt kaffe, testa kryddor. Kanel och kardemumma passar superbra ihop med kaffesmaken.

5. Välj vita filter

Har ditt kaffe en konstig bismak? Byt kaffefilter! I bruna kaffefilter finns det mycket pappersmassa kvar, vilket gör att kaffet tar upp smak när det rinner igenom. Det i sin tur kan ge en märklig bismak. Testa vita filter istället, men kolla först att de är miljömärkta med Svanen och FSC.

Tips! Förfukta filtret innan du tillreder kaffet. Ett torrt filter kan göra så att resultatet blir blaskigt.

Visste du att…

• Om du häller lite varm mjölk i ditt kaffe så håller det sig varmt upp till 20 procent längre tid.
• Älskar du latte? Motivet på skummet kallas Latte art och det finns ett världsmästerskap i konsten.
• Testa kaffe som krydda! I kladdkaka och i andra bakverk ger kaffesmaken det lilla extra.

Så här tillreder du kaffet på bästa sätt:

NUVARANDE 5 snabba tips som lyfter smaken på ditt kaffe
NÄSTA Vad kan du om champagne? Testa dina kunskaper om världens mest exklusiva dryck