5 recept på råbiff – klassiskt och med spännande smaker

Råbiff är enkelt men samtidigt makalöst gott. Förutom klassikern med äggula, pepparrot och cornichons kan du här välja smaksättning från världens alla hörn.

Råbiff kan tillredas på olika sätt och med olika typer av kött. Traditionellt har svensk råbiff gjorts genom att skrapa köttet, men numera är det vanligare att det mals. Det går även utmärkt att finhacka det.

Fördelen med att mala köttet är att man kan använde lite grövre styckningsdetaljer, som till exempel rostbiff, innanlår, fransyska eller flankstek, som ger djupare köttsmak. En finhackad eller skrapad råbiff kan däremot gärna göras med lite mörare styckningsdetaljer, som filé, entrecôte eller ryggbiff.

Att tänka på när man ska servera rått kött:

  • Var noga med handhygienen.
  • Använd aldrig färdigmald köttfärs till råbiff.
  • Förvara köttet kallt fram till servering.
  • Gravida bör undvika rått kött, eftersom matförgiftning kan skada fostret.

Här är fem recept på råbiff: 

Råbiff med klassiska tillbehör 

En klassisk råbiff är alltid gott – så lagar du en råbiff med de klassiska tillbehören kapris, senap och pepparrot.

Se recept här. 

Klassisk råbiff med tillbehör

Foto: Stefan Wettainen

Japansk råbiff med gari och misomajonnäs

Japansk råbiff med spännande tillbehör – enkelt men samtidigt makalöst gott.

Se receptet här. 

Japansk råbiff

Foto: Stefan Wettainen

Italiensk råbiff med picklad zucchini och rostad vitlöksmajonnäs

Italiensk råbiff med zucchini – variera klassikern med spännande tillbehör.

Se receptet här. 

Italiensk råbiff

Foto: Stefan Wettainen

Kibbe nayeh – libanesisk råbiff

Testa att göra en libanesisk råbiff – kibbe nayeh – där köttet mixas med bulgur.

Se receptet här. 

libanesisk råbiff

Foto: Stefan Wettainen

Makirullar med yukhoe  – sushi råbiff

Välj en råbiff med smaksättning från världens alla hörn, som en yukhoe som är en koreansk variant på råbiff.

Se receptet här. 

koreansk_rabiff

Matcha mat och dryck

Till makirullarna är ett glas moget mousserande en njutning. Ett svalkande lageröl till klassisk råbiff passar fint. Till den  japanska råbiffen smakar ett aromatiskt vitt vin gott.

Till makirullar:
Loimer Langenlois Grosse Reserve 2013 (99088) Österrike, 299 kr (små partier 15/2).Brödigt, nötigt och äppligt med syrlig apelsinton.

Till klassisk råbiff:
Landsorts Lager (1566) Sverige, 29:90 kr (50 cl).Brödig och fruktig smak med finstämd beska.

Till japansk råbiff:
Grace Koshu Private Reserve 2017 (99295) Japan, 179 kr (små partier 1 feb). Aromatiskt blommig smak med fräscha toner av mandarin och gurka.

Alkoholfritt:
Störtebeker 1402 (1900) Tyskland, 12:90 kr (33 cl).Friskt brödigt och fruktigt med lätt honungston.