aom banner 980x300

Alla älskar hamburgare! Hemgjorda, grillade, i stekpannan eller i ugnen om man är många. Våra vinprovare har valt ut rött vin som passar bäst till hamburgare.

5 favoritviner till hamburgare

Ekologisk australiensare

2083 Gemtree Bloodstone Shiraz 2016, Australien, 125 kr. Generöst ekovin med toner av blåbär, lakrits, eukalyptus och kaffe. Lätt pepprighet i eftersmaken. Drick vinet runt 16–18° i generösa glas till burgare, en grillad köttbit och/eller grillade grönsaker med vitlökssmör.

Bästa vinet till hamburgare

Grillvin från Sydafrika

2071 Scattered Earth Cinsault 2017, 99 kr. Ett rött vin i generös och mustig stil. Här finns toner av saftiga bär och plommon, örtiga och kryddiga drag och syror i balans. Ett utmärkt vin till grillkvällen med kött, kyckling och grönsaker. Det är KWV, en av Sydafrikas största producenter, som ligger bakom vinet. Cinsault används vanligen tillsammans med andra druvor, men här får man smaka på den i ensamt majestät.

Gott vin till hamburgare

Mjukt och örtigt rött vin

2892 Berry 2017, South Eastern Australia, Australien. 89 kr. Rött vin med mjuk och smidig framtoning, drag av mörka bär, örter och lakrits.

Australiensiskt rött vin

Kryddigt chilenskt

95725 Perez Cruz Limited Edition Grenache 2017, Maipo, Chile. 129 kr.Rött vin i härlig, lite yvig och varm stil med smak som påminner om saftiga plommon, hallon och kryddpeppar.

Rött vin från Chile

Lyxigt amerikanskt vin

99396 McManis North Forty Red 2015, Kalifornien, USA. 169 kr. Generöst och smakrikt rött vin. Angenäm, mörk saftig frukt, lätt rökig ton och fint balanserad eftersmak.

Rött vin till hamburgare

Bästa boxen till hamburgaren!

10682 Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône 2017, Frankrike, 259 kr (3 liter). När man är fler runt bordet behöver man ett vin som detta – bastant, mörkbärigt och tydligt med mogna björnbär, färska sydfranska örter, kryddpeppar och grillvänlig stil. Kommer från ett mindre kooperativ bestående av tio vinodlare i södra Rhône som satsat på ekologisk odling.

Boxvin till hamburgare

Spara dina favoritviner i vår vinapp

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment!

I appen kan du också spara favoritviner och skapa inköpslistor. Här laddar du ner appen!

Vilken typ av vin passar bäst till grillade hamburgare?

Det finns några gemensamma drag som ett bra grillvin bör ha. Generellt kan man säga att viner som ska passa till grillad mat bör vara generösa, unga, friska och fruktiga utan alltför markerad fatkaraktär. Om vinet har en uttalad kryddighet från fatlagring kan den lätt förstärkas och framstå som besk i kombination med mat med smak från grillen, som ofta har just en liten beska. Men en väl avvägd fatkaraktär kan sätta pricken över i. Som alltid i mat- och vinsammanhang är det balans som eftersträvas.

Huvudråvaran spelar roll när vinet ska väljas, men lika stor roll spelar tillbehören. Heta, kryddiga, rökiga och söta tillbehör bör matchas med generöst fruktiga viner, gärna med liten fruktsötma. När det gäller rött bör man välja ganska mjuka och fylliga viner. Alltför sträva rödviner framstår som beska och bittra i kombination med hetta och rökighet.

Undvik! Skira, lätta vita viner och roséviner. Tillsammans med de grillade, lite rökiga tonerna blir vinerna alltför anonyma och neutrala.

Vin-resa till Leth i Österrike, följ med!

Vi har skräddarsytt en riktig drömresa till Gyllene Glaset-vinnaren Leth i distriktet Wagram och besök i vackra Wien. Följ med oss dit den 13–16 september! Läs mer och boka här!